11 zlatnih savjeta za pranje veša koje svako treba da zna

Poslove pranja, peglanja i sređivanja veša niko ne smatra zanimljivim. Srećom, postoje trikovi kojima ćete te svakodnevne obveze svesti na minimum, a sve se svodi na to da kvalitetno obavite posao i onda ste mirni.

Prema statistikama, žene troše oko 17 minuta dnevno samo na veš. Pomoću ovih trikova skratitite to vrijeme i provedite ga radeći nešto što vas zaista raduje.

Čišćenje mašine za veš

Mašinu treba da održavate da bi bolje radila i duže trajala. To možete raditi namjenskim sredstvima ili– vodicom za ispiranje usta. Stavite pola čaše tekućine u ladicu za deterdžent i pokrenite pranje. Gljivice, bakterije i plijesan biće uništeni.

Protiv gubljenja čarapa

Sigurno vam se barem jednom dogodilo da vam je nestala čarapa u pranju. Ali iskusne domaćice koriste posebne vrećice za pranje sitnih komada odjeće koje možete kupiti u skoro svakom marketu.

savjeti za pranje vesa

Izbjeljivanje odjeće

Za izbjeljivanje odjeće ubacite nekoliko aspirina u bubanj prije pranja. Te tablete sadrže salicilnu kiselinu koja je odlična za izbjeljivanje.

Peglanje

Ne sušite odjeću predugo. Najbolje je da odjeća prije peglanja bude na korak do potpune suhoće. Ako ste je presušili pošpricajte je vodom.

Takođe, ako je smotate i tako smotanu ostavite preko noći ili neko vrijeme potreba za peglanjem će biti minimalna.

Rješenje za stiskanje u pranju

Šampon za bebe ili omekšivač  mogu vratiti stisnutu odjeću u prijašnje stanje. Samo dodajte malo proizvoda u kanticu tople vode i namačite odjeću 10 – 15 minuta. Zatim je osušite peškirom i položite na krevet da se do kraja osuši. Omekšivač opušta tkaninu i vraća je u prvobitnu veličinu.

Pranje bijelog veša

Iskusne domaćice ne preporučuju dodavanje omekšivača kad perete nešto bijelo jer on ne dopušta odjeći da se izbijeli u potpunosti. Želite li da vam veš blista od bjeline, korisitite izbjeljivač umjesto deterdženta i omekšivača.

Razvrstavanje prema boji

Jednostavno rečeno: ne radite to! Puno je važnije sortirati odjeću prema gustoći vlakana. Teške tkanine upijaju više vode nego one lakše. Postoje samo dva izuzetka : bijelo uvijek perite posebno, a temperatura pranja obojene odjeće ne smije prelaziti 30 stepeni jer će u suprotnom brže izblijediti.

Protiv statičkog elektriciteta

Napravite loptice od aluminijske folije i ubacite ih u bubanj prije pranja. One će sav elektricitet povući na sebe tako da vas više neće tresti struja kad iz ormara izvučete čistu majicu.

pranje vesa

Uklanjanje mrlja od šminke

Mrlje se od nekih vrsta pudera ili ruža čak uopšte ne daju skinuti, ali s pjenom za brijanje odlazi svaka bez problema. Stavite malo pjene na mrlju, a potom operite odjevni predmet na klasičan način.

Pranje prljavih čarapa

Nemojte ih prati u vrućoj vodi jer je većina prljavštine (uključujući znoj) bazirana na proteinima, što znači da uopšte neće otići u vrućoj vodi. Ali zato, vjerovali ili ne, hladna voda skida prljavštinu.

Uklanjanje tvrdokornih mrlja

Sve mrlje koje u osnovi nisu proteini, poput trave, zemlje ili soka, treba zagrijati fenom za kosu pa onda staviti deterdžent na njih. Nakon toga ubacite odjeću u mašinu.