Saznajte sve o primjeni limuna u domaćinstvu

Možete li uopšte zamisliti život bez limuna? Osim što je bogat vitaminom C i važan za liječenje prehlada, odličan je i u domaćinstvu za brojne druge stvari.

Iako nas limun na prvu asocira na prehladu i gripu, te dane kada nam hitno treba pomoć vitamina C u osnaživanju oslabljenog organizma, limun ima i mnoge druge namjene s kojima ćemo vas upoznati u tekstu koji vam donosimo niže.

Za njegova ljekovita svojstva zna se od davnih vremena starih Grka i Rimljana koji su ga koristili kao dezinfekcijsko sredstvo i lijek za snižavanje temperature. Svježe iscijeđeni limunov sok sadrži čak 77 mg vitamina C. To uvelike premašuje dnevnu potrebu za vitaminom C kod odrasle osobe, što jasno pokazuje koliko je limun potreban za održavanje zdravlja, posebno u današnje vrijeme kada smo izrazito izloženi stresnim situacijama u kojima potreba za vitaminom C drastično raste.

Osim u prehrani, limun je poznat kao idealno sredstvo za kozmetiku zbog svoje limunske kiseline koja prodire u kožu i tako je dubinski čisti, te u službi čišćenja u domaćinstvu i borbi protiv mrlja i neugodnih mirisa.

Limun se sjajno snalazi u domaćinstvu, što potvrđuje ovih nekoliko zanimljivih primjera.

Pranje suđa

Sredstva za čišćenje suđa i deterdženti su izrazito agresivni, te tako djeluju i na kožu ruku. Iako rijetko ko pere suđe u zaštitnim rukavicama, to je preporučljivo zbog efekta isušivanja kože. Limun se i ovdje ponaša kao spasilac jer njeguje kožu dok istovremeno čisti tvrdokornu prljavštinu i masnoću nastalu na posuđu tokom kuhanja.

Kamenac

Četkicu za zube koju više ne koristite nikako nemojte bacati, već je natopite limunovim sokom i istrljajte kamenac s površina u vašoj kupaonici i ostalim mjestima gdje se stvara.

Neugodni mirisi

Jeste li znali da limun može zauvijek riješiti neugodne mirise na mjestima kao što su kante za smeće, daske za rezanje za koje ste mislili da će vas mučiti zauvijek? Takođe može istjerati neugodne mirise u frižideru i mikrovalnoj  tako da namočite spužvicu u limunov sok i ostavite je da odstoji neko vrijeme u frižidru. U mikrovalnu možete staviti posudu s vodom i kriškama limuna i uključiti je na minutu. Nakon toga, stijenke je dovoljno samo obrisati.

Osvježivač

Limun je sjajan osvježivač prostora, a citrusni mirisi u obliku eteričnih ulja su divan način za otjerati sve neugodne mirise. Takođe, limunom možete riješiti i problem neugodnog zadaha, tako da nekoliko puta dnevno ispirete usnu šupljinu u čaši mlake vode u kojoj ste prethodno iscijedili limun.

Još nekoliko zanimljivih uloga limuna za koje možda niste znali:

  • Može se uspješno koristiti kao sredstvo za skidanje šminke (naravno, ne s očiju već lica)
  • Rane od uboda komaraca limun će uspješno izliječiti svrbež
  • Ako imate problema s mučninom ili grloboljom, limun će vam pomoći u borbi protiv njih
  • U slučaju da se ujutro teško razbuđujete, dobra vijest je da upravo limun stimulira aktivnost mozga i tjera pospanost
  • Ako ste zbog neudobne obuće zaradili žuljeve, brže će proći ako napravite oblog s kriškama limuna koje ćete prisloniti direktno na rane i omotati oblozima
  • U ljetno doba možete ga koristiti za njegu i posvjetljivanje kose u kombinaciji sa suncem
  • Limun uklanja prišiće i čisti pore
  • Zaustavlja štucanje

(zena.hr)