Žena koja je promijenila život mnogima: Pet zlatnih savjeta Marie Kondo o sređivanju

Marie Kondo je profesionalna organizatorka koja je napisala četiri knjige o sređivanju i organizovanju prostora sa milionskim tiražima.

U našem društvu zanimanje profesionalnog organizatora možda zvuči smiješno, ali na usluge Marie Kondo postoji lista čekanja. Zamislite, uspješni ste, samim tim jako zauzeti a stvari oko vas se samo množe… naravno da ćete platiti nekoga ko će vam organizovati stvari u domu.

Zato je ova konsultantica, poznata i kao KonMari po njenoj metodi rada, ovako uspješna. Njeni savjeti smatraju se Biblijom organizovanog života. Evo osnovnih.

Savjet 1 – Kako odlučiti čega se riješiti

Dodirnite ili uzmite u ruke svaki predmet u svojoj kući, i pokušajte da osjetite da li vas usrećuje. Vaš osjećaj će vremenom postajati sve istančaniji. Ako ne osjećate da vas usrećuje, zahvalite se toj stvari i oslobodite je se.

Savjet 2 – Stvorite izuzetno važnu rutinu – vraćanje stvari na svoje mjesto

Kada ste zadržali samo one stvari koje vas zaista raduju, postavite ih tako da budu vidljive i dostupne, i nastojte da ih nakon korišćenja vratite na namijenjeno mjesto. Tek tada, osjetićete nirvanu održavanja doma.

Savjet 3 – Kako sređivati prostor

Nemojte sređivati po sobama, već po kategorijama. Počnite od odjeće, kao stvari za koje vezujete najmanje emocija, zatim pređite na knjige… sve do porodičnih fotografija.

Savjet 4 – Kako da vam odjeća uvijek bude uredna

Razmišljajte o stvarima u vašem garderoberu kao o bićima koja imaju emocije. Ne dozvolite da se gužvaju i guraju. Nevjerovatno je, ali bićete srećniji kada primjetite da i vaša omiljena garderoba “izgleda srećno”.

Savjet 5 – Dobar razlog da se riješite nekih stvari

Sređivanje života uvek počinje sređivanjem prostora u kome provodite vreme. Sa druge strane, izbacivanjem, ili darivanjem vama nepotrebnih stvari osjetićete zadovoljstvo i nevjerovatno olakšanje.

Savjet 5 – O pakovanju odjeće

Nastojte da pakujete garderobu po posebnoj tehnici vertikalnog preklapanja i rolanja. Evo i kako.