Korisni trikovi: Kako da voće i povrće duže ostane svježe

Ako ste se pitali koji su najbolji načini da voće i povrće što duže zadrži svježinu, pogledajte listu korisnih trikova.

Ne perite ništa prije spremanja u frižider ili ostavu

povrce

Možda zvuči čudno, ali zapravo je bolje da ne perete voće i povrće prije nego što ga spremite u frižider ili ostavu. Ako je nešto prljavo, samo obrišite suvom krpom jer pranje može ukloniti svu prirodnu obranu od plijesni i truljenja.

Voće i povrće ostavite na suvom

jagode

Vlaga potiče plijesan, a kako biste to spriječili umotajte voće i povrće u papirnati ubrus jer će on upiti višak vlage i spriječiti truljenje.

Kako očuvati avokado

avokado

Nezreli avokado bi trebao biti pohranjen u papirnatoj vrećici ili zamotan u novinski papir i ostavljen na sobnoj temperaturi dok ne sazrije. Nakon toga, stavite ga u plastičnu vrećicu i držite u frižideru.

Nekim vrstama voća i povrća nije mjesto u frižideru 

paprike

Paprike, krastavce i paradajz treba čuvati na sobnoj temperaturi. Ako se ostave u frižideru, paprike gube elastičnost a krastavci i paradajz mogu postati sluzavi.

Zaštitite stabljike banane

banane

Banane ostavljene u frižideru brzo crne i gube okus. Najbolje ih je držati na sobnoj temperaturi a stabljike umotati u plastičnu foliju.

Spremite narezano i oljušteno povrće u vodu

povrce u vodi

Svježinu narezanog ili oguljenog povrća poput mrkve i celera duže ćete zadržati ako ih u frižider pohranite u teglicama sa vodom.

Čuvajte voće i povrće u toplijem dijelu frižidera

povrce u frizideru

Što je niža temperatura, to je teže zadržati aromu i svježinu voća i povrća. Ako želite da okus traje duže, smjestite ga u dio frižidera gdje je temperatura nešto viša.

Određene vrste voća i povrća ne treba čuvati zajedno

banane kruske

Kajsije, banane, dinje, kruške, šljive, mango i paradajz aktivno ispuštaju etilen nakon što sazriju. Ostale vrste voća i povrća su osjetljive na etilen, uključujući jabuke, patlidžan, lubenice, krompir, bundeve, mrkvu i brokulu. Ako su smješteni blizu prve kategorije, počinju brzo trunuti, tako da je najbolje da ih odvojite.

Luk i krompir spremite na odvojena mjesta

luk i krompir

Ako ih spremite zajedno, krompir će početi klijati i postati nejestiv.

Crveni i bijeli luk vole tamu

crveni luk

Stavite ih u papirnate vrećice sa nekoliko malih otvora za vazduh.

Krompir sklonite od sunca

krompiri

Ako sunce sija direktno na krompir, počeće da trune. Pohranite ga na suhom i tamnom mjestu u drvenim/plastičnim kutijama ili košarama.

Stavite jabuke uz krompir

jabuke krompir

Jedna do dvije jabuke očuvaće svježinu krompira.

Šparoge pohranite kao buket cvijeća

sparoge

Šparoge treba držati u čaši vode, kao što biste učinili sa cvijećem. Na taj način one će ostati svježe duže.

Brokula i karfiol vole vlagu

brokula

Stabljiku brokule držite u slatkoj vodi a gornji dio pokrijte mokrom krpom. Vodu treba redovno mijenjati a krpu vlažiti. Karfiol treba biti zamotan u mokru krpu ili u plastičnu foliju sa nekoliko rupica za ventilaciju.

Povrće ostavljeno na sobnoj temeperaturi zahtijeva protok vazduha

povrce voce

Ne preporučuje se zatvarati povrće u ormariće. Umjesto toga, najbolje ga je staviti u drvene ili platične kutije sa dobrom ventilacijom.

Celer zamotajte u aluminijsku foliju

celer folija

Zamotan u aluminijsku foliju i ostavljen u frižideru celer će trajati duže. Ako se čuva u plastičnoj posudi izgubiće svoj okus i konzistentnost.

Stabljike paradajza trebaju biti okrenute prema gore

paradajz

Područje oko stabljike je najosjetljiviji dio paradajza i tu prvo počinje propadati. Dakle, čuvajte ih sa stabljikom okrenutom prema gore.

Grožđe čuvajte u plastičnim vrećicama

grozdje vrecica

Grožđe se neće pokvariti tako brzo, a takođe će ostati sočno i svježe ako ga stavite u plastične vrećice ili omotate plastičnom folijom te ostavite u frižider.

(Brightside.me)