Zeleni stambeni kompleks transformiše Stokholmsko susjedstvo

Zamislite život u kompleksu gdje bujne terase imaju prelijepo zelenilo koje se spušta preko zidova, i to na samo nekoliko koraka od najbliže stanice metroa.

Švedski arhitektonski biro Utopia Arkitekter je predložio plan ponovnog razvoja okruga Sodermalm u Stokholmu i projektovao tri dinamične zgrade i novu stanicu metroa koja bi stvorili novu vezu između Hornsbruksgatena i parka Hogalid. Zgrade će imati ulogu produžetka parka i evociraće arhitektonski stil starih crkvi.

 

sodermalm-district-utopia-arkitekter-4

 

Cjelokupni plan obuhvata ukupno 29 jedinica (dvanaest apartmana i sedamnaest gradskih kuća) koje će činiti novo susjedstvo u kome dominira zelenilo. Gornji nivoi zgrade će smjestiti stambene jedinice, dok će prizemni spratovi biti posvećeni komercijalnoj upotrebi.

Terasaste fasade stvaraju dinamičan izgled naselja. Balkoni i prilazi će biti delimično obrasli sa biljkama penjačicama koje će stvoriti svejevrsne zelene zidove. Upotreba opeke je u cilju evociranja izgleda susjednih tradicionalnih objekata.

 

sodermalm-district-utopia-arkitekter-5

 

Nova stanica metroa će obezbediti pristupe od Hornsbruksgatena do parka Hogalid i stambenih poslovnih prostora, prodavnica, krovnih terasa i zdravstvenog centra. Ovaj dio plana rekonstrukcije će biti projektovan od strane arhitektonskog biroa Tham Videgård Arkitekter.

Izvor – archdaily.com