Pravi dragulj španske arhitekture -kamena fasada

Pravi dragulj španske arhitekture je kamena vila koja je izgrađena korišćenjem tradicionalnih tehnika i materijala kao što je kamenje iz lokalnog kamenoloma. Kamena fasada, koja je zasnovana na tipičnom dizajnu karakterističnom za ovo područje, može se naći po cijelom ostrvu, i to najčešće u obliku ograde ili potpornih zidova.

 

 

Osim estetike, ova masivna fasada pomaže da se kuća ohladi tokom ljetnjih mjeseci i ima veliki potencijal za akumulaciju toplote zimi. Kuća poštuje lokalne uslove, stoga nudi niz prirodnih sistema koji se koriste za dodatno stvaranje hladovine tokom vrelih ljetnjih dana, ali omogućava i neophodnu ventilaciju.

Sklopivi drveni kapci su još jedna prirodna prevencija toplote. Uske vertikalne lamele stvaraju nježnu igru sjenki u unutrašnjosti, koja dopunjuje lokalnu tradicionalnu atmosferu. Prostori između lamela omogućavaju cirkulaciju vazduha čak i kada su roletne zatvorene, a dizajn vile je u potpunom skladu sa prirodnom ventilacijom koja se može koristiti lokalno ili u celoj kući prema trenutnim potrebama.

Različiti otvori za prozore na svakom spratu omogućavaju da svež vazduh ulazi i struji kroz kuću do krovnih prozora, što obezbeđuje vertikalnu i horizontalnu ventilaciju.

A kada je u pitanju unutrašnjost, drvo, lokalni kamen i beton su dominatno korišćeni materijali koji se mogu sresti svuda po domu. Namera dizajnera je bila da zidovi unutar vile budu umereni i neutralni, kako bi se omogućilo da nameštaj po meri zasija punim sjajem.