Izgrađena prva ekološka “vodena kuća” koja štedi energiju

Prošle sedmice je u Ženevi predstavljena prva ekološka “vodena kuća”, djelo mađarskog arhitekta Matyasa Gutaia, koja bi trebala uštedjeti energiju, a bazira se na japanskoj tradicionalnoj gradnji.

Naime, Gutai smatra da bi uz pomoć njegovog izuma mogli smanjiti potrošnju energije. Nakon dugačkog procesa testiranja i patentiranja, te decenije proučavanja i razvoja kuće na japanskom univerzitetu, 34-godišnjak je predstavio kuću bez klasične izolacije, koja ima savršenu toplinsku ravnotežu, zahvaljujući svojstvima vode.

Mali prototip kuće pokazao je u dvorištu jednog skladišta u rodnom gradu – Kečkemetu, južno od Budimpešte. Za izgradnju ovog prototipa trebalo mu je svega 50.000 eura, koje je pridobio iz europskih fondova i od mađarske vlade.

Zidovi njegove kuće napravljeni su od staklenih panela, između kojih se nalazi voda. Nekoliko kubičnih metara vode, koliko ih se nalazi u prostoru među panelima, grije sunce izvana, a ona apsorbira toplinu kao katerija, te je raspoređuje tijekom hladnog i toplog vremena.

Uz pomoć sistema monitora, korisnici mogu unutra podesiti željenu temperaturu, a višak topline iz vode, tijekom vrućih dana, nalazi se u spremniku u temeljima kuće. Inače, iako je izgradnja ovakve kuće ponešto skuplja, njezina energetska učinkovitost se na kraju višestruko isplati.

Izvor – news.discovery.com