Kako su neki od najpoznatijih specijaliteta dobili imena?

Kao što podvrste određene namirnice ime dobijaju po njihovom otkrivačima i uzgajivačima, tako i komplikovanija jela nose imena po njihovim izumiteljima i muzama.

Crepes Suzette – Palačinke Suzette 

Tanke palačinke prekrivene umakom od karameliziranog šećera i narandže izumio je francuski kuhar Auguste Escoffier u čast glumice i barunice Suzane Rejčenberg  koja je rođena u drugoj polovini 19. vijeka, a koja je nastupala na pozornici pod nadimkom Suzette. Ovog slavnog kuhara nazivaju i pradjedom moderne francuske gastronomije jer je usavršio tradicionalne tehnike pripremanja hrane, a hranu odveo na nov i viši nivo.

palacinke

Odrezak Salsberi

Doktor Džejm Salsberi je 1886. godine izumio ovaj odrezak od mljevenog goveđeg mesa i začina jer je vjerovao da će njegova konzumacija pomoći u liječenju gihta, bronhitisa i tuberkuloze. Američki ljekar je smatrao da bi ovaj odrezak bolesnici trebalo da jedu tri puta dnevno, i da bi prije svakog obroka trebalo da  popiju čašu vruće vode. Odrezak Salsberi u svijetu se često upoređuje s odreskom koji ide u hamburgere, ali je po svom izgledu i sastavu mnogo bliži domaćim faširanim šniclama.

IMG_29061

Jaja na benediktinski način

Legenda kaže da je njujorški broker i znani partijaner Lemjuel Benedkt nakon jedne „lude“ večeri 1894. bio toliko mamuran da je od hotelskog osoblja Waldorf-Astorije tražio lijek protiv mamurluka. Tačnije, zatražio je tost s prženom slaninom, poširanim jajetom i umakom Hollandaise. Umesto slanine dobio je preprženu šunku, a umjesto komadića hljeba – tostirani brioš i jaja na benediktinski način su rođena.

61009169-dorucak-brunch-jaja-jaja-na-benediktinski-americki-recept

Cezarova salata 

Ova zelena salata s prženom piletinom ime nije dobila po rimskom vladaru, već meksičkom ugostitelju Cezaru Kardiniju iz Tihuane. Cezar je bio poznat kao maštovita osoba koja je gostima voljela da služi male zalogajčiće hrane na zelenom lisnatom povrću, što je 1924. rezultiralo ovom finom kombinacijom. Poznati filmaši iz SAD-a „ukrali“ su recept i prenijeli ga u Holivud otkud se proširio ostatkom svijeta.

cezar salata original

Sos Alfredo 

Italijanski kuvar Alfredo Di Lelio bio je zabrinut za zdravlje supruge Ines koja je tokom druge trudnoće osjećala česte mučnine. Da bi smirio njen želudac i dao joj snagu rimski kuvar je 1914. običnu tjesteninu odlučio da pomiješa s maslacem, pavlakom i parmezanom – i tako stvorio svjetski poznati sos koji danas nosi ime po njemu.

fettucine-alfredo-1

Sendvič 

Najjednostavniji izumi su ujedno i najbolji. Odlično to dokazuje Edvard Montagi, Erl od Sendviča po kojem je istoimeni gastronomski favorit dobio ime. Legenda kaže da je grof igrao poker kad je ogladnio i zatražio slugu da mu donese komad pečene govedine postavljenu između dvije kriške hljeba kako bi mogao da jede samo s jednom rukom. Ostalo je legenda!

sendvic

Izvor: punkufer.hr