Zavodljiva kolekcija španske dizajnerke

Poznata španska dizajnerka Patricia Urquiola potpisuje kolekciju svjetiljki “Serena”, koju je osmislila za brend “Flos”. Kao što samo ime sugeriše, kolekcija je suptilna, nježna i nenametljiva.

Urquiola je svoju inspiraciju našla u svijetu prirode, te svjetiljke karakterišu ovalno oblikovani abažuri, nalik listovima i lokvanjima, zbog kojih svjetlosni izvor liči na tučak cvijeta. Lagan i zanimljiv dizajn odiše smirenošću, fleksibilan je i jednostavan, a lišće predstavlja kao objekte koji se u prirodi pojavljuju u različitim oblicima i bojama.

CCjepG0WMAATDj6.jpg-large

Iako su ove lampe nesvakidašnje, ipak nisu iznenađenje za ovaj brend koji važi za inovativnog proizvođača već 50 godina. Naime, “Flos” je našao recept za ostanak na vrhu: povezivanje s velikanima dizajna, otkrivanje novih talenata, korištenje visokotehnoloških procesa, a ipak ostaju povezani s masovnom kulturom.

216-lampadedatavolo-86359-b-5

Među “Flosovim” svjetiljkama mogu se naći svjetiljke nekih od najboljih dizajnera današnjice, poput Philippa Starcka i Marcela Wandersa, društvo u koje se odlično uklapa Patricia Urquiola.

12

Iako “Flos” podstiče raznovrsne forme svojih rasvjetnih tijela, ova kolekcija se ipak ističe svojom elegancijom i suptilnošću, kao savršen odmak od spektakularnih rasvjetnih tijela, poput predimenzioniranih lustera koji postaju dominatan dekor prostora. Ali i sa ovakvom nenametljivošću slutimo da će “Serena” svjetiljke postati omiljene, gdje god da se nađu.

24

Urquiola je svjetiljke dizajnirala kao podne, stone i u verziji lustera (sa tri “lista”). Izrađene su od rafiniranih materijala i obrada kao što su bakar, zlato, drvo, polirani aluminijum i bijeli mat lak.

12