Zaboravite kristale i lustere: Ovo je sada moderna rasvjeta

Izgled sobe može se promijeniti lakše nego što mislite – dobrim izborom rasvjete. Neodgovarajuća rasvjeta kvari njen izgled, a uz promjenu lustera ili lampe napravićete efektnu promjenu bez da potrošite bogatstvo.

Dugo su kod nas kristali, staklo i veliki lusteri bili moderna verzija rasvjetnih tijela, ali čini se da je sada svima jasno da je tome kraj.

Evo šta arhitekte, dekoratori i dizajneri predlažu ako želite da i ovaj segment vašeg doma bude u skladu s trendovima.

Horizontalno orijentisana rasvjeta

Linearna plafonska rasvjeta koja se proteže po širini prostorije daje joj osjećaj svježine, za razliku od tradicionalnog lustera koji visi. Potražite jednostavne lustere s izloženim sijalicama kako biste stvarno naglasili taj trend.

Bijele i obojene mermerne baze

Bijeli mermer je postao trend prije nekoliko godina zahvaljujući popularnim podnim lampama s mermernim bazama. Ali, nekoliko novih kolekcija stonih i podnih lampi koje su u proizvodnji za 2019. koriste se različitim bojama kao što su siva i crvenkasto-zelena uz bijeli mramor. Znači, klasična bijela baza ostaje u trendu, ali iduće godine biće i više boja.

Pravi mesing

Ako volite zlato, rasvjeta od mesinga je prava stvar za vaš dom. Pravi mesing, ne lažni i lakirani sigurno će se svidjeti svakom ljubitelju vintage izgleda.

Integrisana LED rasvjeta

Sve više i više svakodnevnih uređaja kao što su plafonski ventilatori sada su dizajnirani za ugradnju LED rasvjete, stvarajući više izvora svjetlosti i funkcionalnih opcija za korisnike. Ono što je nekad bilo nedostupno zbog ograničenja sijalica, sad više nije.

Lusteri od prirodnih vlakana

Pletivo i tkanje danas je jedan od glavnih trendova u uređenju enterijera, i to se neće promijeniti 2019. godine. Prirodna vlakna poput ratana, konopa i drugih pletenih trava dodaju topli boemski ugođaj gdje god ih stavite.

Što veće to bolje

Ne govorimo samo malo većim lusterima, iako je i to opcija, već o lusterima koji su upečatljivi i dominiraju prostorom. Kako se plafonima pridaje sve veći značaj u svijetu dizajna i lusteri postaju sve inovativniji.

Skulpturalni oblici

Rasvjeta postaje sve dekorativnija, čak i do tačke da se na nju gleda skoro kao na umjetnost. Počećemo viđati sve više prirodnih silueta i organskih oblika kada je u pitanju rasvjeta, koji su istovremeno moderni i elegantni.

Hoćete li slijediti neki od ovih trendova u 2019? Ili imate nešto sasvim drugačije na umu?