Prirodna sredstva pomoću kojih ćete se riješiti smrada odeće i obuće

Uz sirće, sodu bikarbonu i kafu suzbićete neprijatne mirise nakon treninga ili napornog dana.

Ako ne možete odmah da stavite oznojenu odjeću na pranje, barem je ostavite da se osuši na vazduhu. Odjeća od poliestera pogoduje bakterijama, jer imaju puno prostora gdje mogu da se “zavuku”. Zbog toga takva garderoba često smrdi i nakon pranja.

Dodajte šoljicu sirćeta i kašiku sode bikarbone u veš mašinu. To će odvojiti bakterije od odjeće, te neće zadržavati neprijatan miris. Ako to nije uspjelo, natopite odjeću na sat vremena u vodi u koju ste dodali šoljicu sirćeta, dvije čajne kašike vodonik-peroksida i dvije kašike sode bikarbone.

Pri pranju poliesterske i sportske odjeće izbegavajte omekšivač, jer on na površini tkanine stvara sloj koji onemogućuje da isperete bakterije.

Za prirodni osveživač pomiješajte pola šoljice destilovanog sirćeta, pola šoljice destilovane vode i četvrtinu šoljice tečnog omekšivača za rublje.

1. Eterično ulje lavande

Stavite nekoliko kapi eteričnog ulja lavande u cipelu. Ona djeluje antibakterijski i prijatnog je mirisa.

2. Mirisna vata

Natopite komadiće vate eteričnim uljem (jedno od boljih je ono od limuna ili drugih citrusa) i stavite natopljene kuglice vate u cipelu tokom noći. Do jutra će neprijatni mirisi nestati.

3. Novine

Zgužvajte list novina u lopticu i nagurajte ga u rukav majice kod mjesta na kojem se nalazi pazuh, ili ga ubacite u nogavice. Papir će upiti vlagu i mirise. Možete ga staviti i u cipele kako biste uklonili neprijatne mirise.

4. Pesak za mačke

Mačji pijesak odličan je u borbi sa vlagom i neprijatnim mirisima. Stavite malo čistog pijeska u plastičnu kesicu sa zatvaračem i u nju stavite majicu. Zatvorite, protresite i ostavite neko vrijeme. Isto važi i za cipele. Stavite mačji pijesak u cipele i neprijatni mirisi brzo će nestati.

5. Kafa

Mljevena kafa upija mirise slično kao i pijesak za mačke. Ubacite je u činiju i preko nje stavite majicu. Ostavite je tako preko noći. Samo pripazite da kafa ne dođe u dodir sa majicom, jer bi mogla da ostavi mrlje.

6. Soda bikarbona

Njena zrnca su kao mali sunđeri koji upijaju mirise. Pospite sodu bikarbonu na mjesta koja imaju neprijatan miris i ostavite je što duže možete. Kasnije istresite prah, a mirisi će nestati.

7. Zamrzivač

Stavite odjeću ili obuću u plastičnu kesu i ostavite ih preko noći u zamrzivaču. Hladnoća ubija bakterije koje prouzrokuju smrad. Ovo je odlična tehnika za stvari koje ne bi trebalo prati nakon svakog nošenja.

8. Ugalj

Ugalj za sebe vezuje neugodne mirise pa ga proizvođači osveživača tkanina i prostora često koriste u proizvodima. Stavite komadić uglja u kesu sa odećom, dobro je zatvorite i ostavite preko noći. Komadić uglja možete staviti i u cipele.

9. Sirće

Pomešajte sirće i deset kapi najdražeg eteričnog ulja i poprskajte ovaj sastav po svim mestima koje želite da osvežite. Sirće će ubiti i do 98 odstvo bakterija, a eterično ulje će prikriti miris sirćeta.

10. Citrusi i tvrdi sapun

Stavite komadić tvrdog sapuna ili koru limuna, grejpa, limete ili narandže u cipele. Ostavite ih da odstoje tako preko noći. Citrusi će ukloniti neugodan miris i dati svježinu obući.

(24sata.hr)