Zašto je važno praviti pauze u vježbanju

Naučna istraživanja su pokazala da samo vježbanje nije to što nam daje snagu i povećava tonus mišića, već regeneracija tijela koja se odvija tek kad prestanete sa aktivnošću. To, međutim, nikako ne znači da treba da odustanete od vježbanja već da samo treba da date svom tijelu vremena da se između vježbi oporavi.

Vježbe su stimulans za tijelo koji povećava broj srčanih otkucaja, razlaže mišićna vlakna, izaziva pojačan rad nadbubrežnih žlijezda, koje luče hormone stresa – adrenalin i kortizol. Zatezanje i rast mišića, odnosno reakcija tijela na taj stimulans dešava se kasnije.

Dok jedete i odmarate se, tijelo popravlja oštećeno tkivo, jača srce i druge mišiće i sprema vas za nove napore. Sve to se dešava iznova i iznova posle svake fizičke aktivnosti. Pažljivim doziranjem treninga i davanjem dovoljno vremena tijelu da stimuliše promjenu, obnovi se i adaptira, postajete sve sposobniji za veće fizičke izazove. Problem je u tome što se ljudi nikad u potpunosti ne oporave u vremenu između vježbanja.

Izvor – blic.rs