Poznata dizajnerka Francis Sultana otvara vrata svog doma

Francis Sultana je jedan od najuspješnijih inteior dizajnera svog vremena i to je nešto što se može prepoznati u cijeloj Engleskoj. Brojeći radove u različitim zemljama svijeta i izdvajajući se posebnom estetikom, dekoraterka se ističe po načinu na koji se odnosi prema životu i ljudima, kroz svoj, tako jedinstven izgled.

 

Suočavajući se s terenom njene nevjerovatne rezidencije u Londonu, ona nas uvjerava da su se njena ljubav prema umjetnosti i  posvećenost detaljima savršeno odrazili u njenim ličnim prostorima, koje je nedavno podijelila sa svojim prijateljem Davidom Gillom, koji radi kao galerist. Maksimalni elementi, detalji barokne dekoracije i vintage vazduh glavne su karakteristike koje ukratko opisuju njen divni dom.

Na jednom spratu stana u jednoj od centralnih londonskih ulica nalazi se dizajnerski dom, koji je kupio prije deceniju, nakon dugog traganja da pronađe upravo ono što je tražila: impozantne prostore koji kombinuju staro sa novim, gdje će uhvati njegovu kreativnost. Sve je počelo sa bijelim platnom na kome je vrijeme ostavilo tragove.

 

Ugledavši kuću, brzo se shvati veliki rad dekoratera u oblasti arhitekture. Klasična dekoracija postaje “jedno” sa modernijim elementima koji čine razliku i nadograđuju cijelu scenu. Naročito u ovo vrijeme, sva mjesta daju osjećaj da su izašla iz bajke!

Kao ljubitelj Božića, Francis nije mogla a da ne ukrasi prostore svoje impresivne rezidencije na poseban način koji je usvojio posljednjih godina. U brzom obilasku, pažnja nam pada na elegantnu sliku koja dominira, dok produbljivanjem vidimo da se rustikalni štihovi susreću na najneočekivaniji, a ujedno i savršeno prikladan način sa sjajem koji glumi u ovom trenutku.

I ove godine je odlučila da svojoj dnevnoj sobi da prazničnu dimenziju, postavivši prirodno drvo koje zbog svog oblika izgleda izuzetno simpatično. Na osnovu direktno iz okruženja, dodala je glamur koji je čitavu dekoraciju učinio mnogo svečanijim i apsolutno impresivnim. Koristite ornamente u zemljanim tonovima koji “viče” Božić i osigurajte dodatno interesovanje intenzivnijim tonovima, posebno zlatnim.

Dajući veliki naglasak i na najmanji detalj, mnoge površine je ukrasila granama i dodatnim ornamentima, a nije propustila i redove sijalica za dimenziju i sjaj. Svaki prostor njene kuće odiše nekom vrstom diskretnog luksuza, dok u isto vrijeme svi elementi čine super ugodan konačni rezultat.

Dekoraterka je odabrala da kuću ukrasi plavim i crvenim nijansama – tema koja se nastavila i za praznike. Naravno, čitava dekoracija nije mogla propustiti savršen art De la table u istom svečanom karakteru. Konkretnije, posebnu pažnju posvetila je posuđu, dok je za središnje odabrao da se kreće u prirodnom stilu, kao i sa ostatkom kuće. Uz sve ostalo, svijeće nisu mogle izostati iz svih uglova stvarajući “toplu” atmosferu.

 

U prošlosti je Francis izjavila: „Od malih nogu sam se divila svečanoj atmosferi. Sjećam se da su u očevoj kući prevladavali mirisi božićnih slatkiša, u trenutku kada je topla svjetlost izlazila iz lampiona na drvetu. Htjela sam stvoriti ovu atmosfersku auru u svom domu. “Možda nisam dovela tačnu sliku svog djetinjstva u sadašnju stvarnost, ali mislim da su toplina i sjaj postignuti u velikoj mjeri.”

Fotografije: homes and garden