Zbog čokolade smo sretniji!

Januar je možda najdepresivniji mjesec u godini ali to ne znači da se ne možete razveseliti kockicom čokolade, jer postoji još jedan naučni dokaz da je ona za nas itekako dobra!

Postoje tri vrste čokolade: mliječna, bijela i crna (tamna). Tamna čokolada se smatra najkvalitetnijom i najzdravijom jer sadrži najveći udio kakao zrna, minimalno 50% kakao dijelova. Kakao je sastojak koji ima veliku energetsku vrijednost, a sadrži teobroim koji stimulira rad bubrega i kofein koji stimulira rad mozga.

white-choc-700

Ljudi koji konzumiraju tamnu čokoladu, imaju puno bolju elastičnost krvnih žila. Ne može se reći da je tamna čokolada univerzalni lijek za bolesti srca i krvnih žila, ali kvalitetna, tamna čokolada bez konzervansa, aditiva i emulgatora svakako pozitivno utječe na zdravlje.

U Irskoj i Italiji su rađena istraživanja koja pokazuju i jako antioksidativno djelovanje tamne čokolade, jer pospješuje čišćenje organizma od slobodnih radikala koji su uzročnici raznih bolesti. Istraživanja ukazuju da svakodnevni unos tamne čokolade u organizam, povećava antioksidante u krvi za 20%.

Nutricionisti navode da tamna čokolada pomaže i u borbi protiv gripe i preporučuju svakodnevno uzimanje nekoliko kockica dnevno. Naravno, kao i u svemu, tako i u konzumiranju tamne čokolade treba biti umjeren, kako ne biste bili žrtva pretilosti.

chocolate-5

Izvor – avaz.ba