Vanjske saune su najtoplija inovacija sa Salone del Mobile 2022

Salone del Mobile – najcjenjeniji evropski sajam namještaja – gdje je predstavljena najznačajnija inovacija za vaše dvorište?

Elegantna vanjska sauna koja kombinuje talijanski dizajn i finsku funkcionalnost – stvarajući najuzbudljivije i najugodnije iskustvo dobrobiti u ovom trenutku. Ova nova ideja o dvorištu , dizajnirana i predstavljena u Saloneu od strane talijanskog proizvođača Effe, zapeo je za oko glavnoj urednici H&G- a Lucy Searle dok je istraživala nadolazeće ideje za ukrašavanje na sajmu – i lako je shvatiti zašto.

 

 

 

ŠTA SU VANJSKE SAUNE? 

Prema timu u Effeu, njihove saune na otvorenom rezultat su “stilskog i kvalitativnog istraživanja” koje se odvaja od tradicionalnih koncepata. Umjesto da stoje kao poseban prostor u vašem domu ili teretani, oni su komad modernog ‘namještaj’ koji će djelovati kao izražajan komad u vašoj bašti. Njihove strukture se sastoje od aluminijumskog okvira i farbanih valovitih aluminijumskih panela, koji dolaze u nizu prirodnih boja i mat završnice. Do sada, tako savremeno. Unutrašnjost saune je mnogo tradicionalnijeg izgleda i ima dizajn inspiriran Scandi koji oponaša originalne saune Finske. Kombinacija interijera terapeutskih tonova i metalik eksterijera rezultat je Effeove želje da dizajnira saunu koja se odvaja od tradicionalnih koncepata, pretvarajući saunu u ‘namještaj’ modernog dizajna koji je prvenstveno fokusiran na dobrobit.

„Ono što mi se posebno dopalo je to što saune dolaze u različitim veličinama, sa ili bez prednjih paluba, tako da se podjednako lako mogu instalirati u malim urbanim prostorima, u vrtovima na krovovima ili prostranim dvorištima“, kaže Lucy Searle. ‘Najmanji je nešto više od 6 kvadratnih metara, iako ako imate mjesta, dodatne prednje palube omekšavaju izgled saune i daju im više osjećaja baštenske sobe ili bazena . Oni također pružaju hlad i mjesto za opuštanje prije ili poslije saune.’ ‘Ključni elementi za svaki Effe proizvod su jednostavnost ugradnje proizvoda, talijanski dizajn, vrhunska tehnologija, rigorozno poštovanje tradicije, a odnedavno i razvoj novih proizvoda povezanih s blagodatima vode kako bi se upotpunila wellness ponuda,’ dionice brenda sa sjedištem u San Marinu.

Nije tajna da se naše ideje o bojama sve više fokusiraju na njihove psihološke prednosti, ali interes za dobrobit kod kuće se tu ne završava.

‘Nakon što smo proveli više vremena kod kuće usred pandemije, mnogi od nas koncentrirali su svoju energiju na to da naši domovi i bašte budu banje i utočišta za kojima smo žudjeli. Ali čak i sada se svijet ponovo otvara, potražnja za wellnessom kod kuće nastavlja da raste. I, naravno, vanjske saune su savršen način da to poboljšate’, kaže Lucy Searle.