Šarm neprolaznog stila

Iako je većina dizajnera enterijera i urednika časopisa i portala o dizajnu i uređenju ove godine kao hit nijansu plave izabrala nježnu svijetloplavu, tzv. boju neba, mi se ovog ljeta ipak vraćamo mornarskoplavoj boji.

Iako je klasik kada je riječ o elegantnom uređenju koje je iznad prolaznih trendova, ipak ćemo napomenuti njenu svestranost koja joj omogućava prisustvo u gotovo svim domovima i u svim aspektima dizajna i uređenja.

marvelous-classic-blue-dining-room

Nijanse plave variraju od onih energičnih pa sve do umirujućih, a ono što je čini tako genijalnom je da u skoro sve kombinacije tekstura, stilove uređenja i kombinacije boja unosi prefinjenost. Na primjer, rustikalne detalje možete kombinovati s mornarskoplavom za postizanje neformalne elegancije.

Mornarskoplava savršeno dopunjava i ovogodišnju “Pantoneovu” hit boju Marsalu. Dubina mornarskoplave dođe kao savršen dodatak energije zemljanim tonovima Marsale.

Kombinovanje pravih nijansi

Mornarskoplava može biti preintenzivna kada se koristi u cijelom prostoru i u većini soba, bez obzira na njihovu veličinu. Dakle, miješanje različitih nijansi najbolji je način da se, ne samo razbije monotonija, nego i da se prostor učini još više smirujućim. Možete koristiti različite uzorke namještaja, detalja i pozadina kako biste osigurali dovoljno kontrasta u prostoriji u kojoj mornarskoplava ima glavnu riječ i centralno mjesto.

other-design-inspiring-large-open-navy-blue-bedroom-with-white-wing-couch-as-well-as-mirror-dresser-and-rounded-stool-in-luxury-interior-venetian-designs-soothing-navy-blue-bedroom-with-wall-decora

Tamnije nijanse plave su veoma primamljive, ali morate ih koristiti ispravno. Zlatna, žuta i druge svijetle nijanse odlično se mogu kombinovati s mornarskoplavom, pa ih možete dodati u obliku namještaja, stakla, dekora, tepiha… Ovako se može uživati u ovaj dubokoj boji, bez pretjerivanja.

Ako se odlučite za duboke plave zidove, dodajte namještaj u kontrastnim svjetlijim nijansama. Najsigurnije su bijela i crvena, koje će i bez posebnih detalja dati šarm mornarskog stila.

Beguiling-Porthole-Window-home-designing-tips-Beach-Style-Bedroom-Minneapolis

Ako želite ići u suprotnom smjeru i kreirati prostor koji ostavlja snažan utisak, možete koristiti i tamnije nijanse drveta. I, naravno, ne zaboravite na gorepomenutu moćnu mješavinu smeđe i crvene, poznatiju kao Marsala.

Gdje je primijeniti

Kao što smo naveli, mornarskoplavu je najbolje primjenjivati parcijalno, na primjer, ako želite mornarskoplave zidove za početak izaberite jedan zid koji ćete naglasiti pomoću ove boje. Međutim, i pravljanje prave nijanse zahtijeva određenu stručnost pa je sigurnija varijanta korištenje tapete u ovoj boji. Ako ništa drugo, bar ćete je se jednostavnije riješiti ukoliko ne ispuni vaša očekivanja.

54c1440eab043_-_nautical-rooms-slide-s-lgn

A, ako ste dovoljni hrabri da se igrate nijansama mornarskoplave, pokušajte je primijeniti na nekom starom ormariću, noćnom stoliću, policama. Ako ste ljubitelj tamnijih boja, znajte da je mornarskoplava odlična alternativa crnoj. Korištena na pravi način i mali prostor može vizuelno produžiti ili produbiti.

Sigurna kombinacija bijelih i mornarskoplavih keramičkih pločica je dobitna i u kupatilu i u kuhinji. Možete kombinovati dvije boje pločica ili pločica i fuga. A ako možete sebi priuštiti mornarskoplave mozaik pločice, bićete zaljubljeni u svoju keramiku.

Kombinacija koja se ističe

Ako znate išta o teoriji boja, onda znate da su mornarskoplava i narandžasta komplementarne boje. Tačnije, te su boje nasuprot jedna druge u krugu boja i od njih se mogu praviti najuspješnije kombinacije koje će izgledati efektno i zanimljivo.

54eb8fc9f3eea_-_01-classic-palette-upholstery-0814-xln

Kombinacija mornarskoplave i narandžasta nije hit kombinacija koja vam garantuje dobar izgled, ali je definitivno kombinacija koja će se isticati u moru monotonih dekora. Istina, zahtijeva dobro promišljen koncept korištenja obje boje, ali na kraju se sigurno isplati.

Pored narandžaste, za impresivne kombinacije mornarskoplavu koristite i sa bojom ciklame i jarkožutom.