Za šarenilo u vrtu: Pravila za sadnju lukovica

Ako ste jesenas bili vrijedni  i zasadili lukovice vaš vrt će se uskoro zašareniti, ali ako želite da takav bude i na jesen lukovice možete zasaditi i sada.

Naime, lukovice se dijele na ljetno-jesenske (sade se u proljeće, a cvjetaju ljeti i na jesen) i proljećne (sade se u jesen, cvjetaju u proljeće). Ipak, za sve vrijede ista pravila, pa ako ih sadite po prvi put evo šta treba da znate.

Na šta paziti kod kupovine

Ako kupujete lukovice u mrežastoj vrećici, gledajte da su gusto složene jedna do druge, a vrhovi treba da su okrenuti prema dole.

Ako kupujete pojedinačne lukovice one treba da budu čvrste, debele i krupne. Ako imaju nekoliko vrhova, imat će i više cvjetova.

Prije sadnje

Kako biste ih zaštiti od truljenja, prije sadnje lukovice uvaljajte u prašinu od drvenog ugljena.

Pravilna sadnja lukovica

Dobro pazite da ih zasadite u odgovarajuću dubinu. Neka sloj zemlje koji ih prekriva bude dva puta deblji od visine. U suprotnom, tokom vrućih dana će istruniti.

Takođe, obratite pažnju da u blizini nema stable jer je tu vjerovatno tlo siromašnije i suvlje.

Ako ih ostavljate u zemlji preko zime, nakon cvjetanja biljci treba dozvoliti da razvije svoje listove.

Zaštita lukovica

Da iste ih zaštitili od poljskih miševa uz lukovice ukopajte nekoliko grančica bodljikavog grmlja. Protiv puževa se možete boriti ako oko njih ukopate plastične čaše s pivom. Puževi će se napiti i ostaviti.

Zaštitu će pružiti i sitni oštri šljunak koji puževi golaći – zaobilaze.