Vila Bill Gatesa vrijedna 123 miliona dolara

Sa bogatstvom koje se procjenjuje na 81,5 milijardi dolara, osnivač Microsofta, Bill Gates, najbogatiji je čovjek u Americi. Zato i nije iznenađujuće to što živi u ovako ekstravagantnoj kući, građenoj sedam godina, sa 63 miliona dolara.

Bill je kuću nazvao “Ksanadu 2.0”, po liku iz filma “Građanin Kejn”. Njena površina je 6.130 metara kvadratnih i prepuna je modernih uređaja. Evo šta sve čini ovu kuću izuzetno ekstravagantnim objektom.

1. Procjenjena vrijednost – 123 miliona dolara

Bill je kupio zemljište 1988. godine za dva miliona dolara. Od ove godine, cijela kuća vrijedi 123 miliona dolara, a Bil za porez izdvaja oko milion dolara godišnje.

2. Senzori mijenjaju svjetlost i grijanje

Sistem senzora pomaže gostima da mijenjaju svjetlost i grijanje u kući po svojim nahođenjima. Naime, oni na ulasku u kuću odrede kakvu temperaturu i osvjetljenje vole i onda dok se kreću po sobama kuća automatski za njih prilagođava ove karakteristike. Takođe, u zidovima su ugrađene tapete sa muzikom koja može da vas prati iz sobe u sobu.

3. Omiljene slike i fotografije kao tapete

Svuda po kući nalaze se kompjuterski monitori vrijedni 80.000 dolara. Svako može pritiskom na dugme da transformiše tapete u svoje omiljene slike i fotografije.

4. Bazen ima podvodni zvučni sistem

Bazen dug 18 metara je smješten u poseban objekat. Osim što je opremljen podvodnim zvučnim sistemom, bazen ima otvoreni i zatvoreni dio, pa ukućani mogu samo da zarone ispod stakla i prođu u dio koji gleda na jezero.

5. Soba sa trampolinama

U ovoj kući postoji i soba za trampoline, sa plafonom visokim šest metara. Osim toga, u ovom dijelu kuće nalaze se sauna, parno kupatilo i teretana.

6. Šest kuhinja, 24 kupatila, parking za 23 automobila

Gatesu su na raspolaganju čak 24 kupatila, od kojih su 10 sa ogromnim đakuzi kadama. Osim toga, kuća ima šest kuhinja koje se nalaze u različitim dijelovima kuće da bi posluga bila spremna za razne događaje koje Bil upriličava. U garaži ima prostora za čak 23 automobila.

7. U biblioteci od 200 kvadrata i djelo Leonarda da Vinčija

Ogromna biblioteka veličine 200 kvadrata ima zasvođen plafon i dvije tajne police, od kojih se jedna pretvara u bar. Na plafonu se nalazi citat iz knjige “Veliki Getsbi”, a biblioteka je puna vrijednih knjiga, uključujući i manuskript Leonarda da Vinčija koji je Bil platio 30 miliona dolara.

8. Bilovo omiljeno drvo se nadgleda 24 sata dnevno

U dvorištu se nalazi Bilovo omiljeno drvo koje se elektronski nadgleda 24 sata dnevno. Naime, njegovo omiljeno stablo javora staro je 40 godina i toliko je izraslo da je došlo do ulaza u kuću. Kompjuter nadgleda ako se drvo slučajno previše osuši i onda šalje pumpi signal da automatski počne da ga zaliva.

9. U vještačkom potoku lososi i pastrmke

U dvorištu je napravljen vještački potok koji, uprkos velikim zidovima kuće, obogaćuje utisak nesputanog boravka u prirodi. Potok je poribljen lososim i pastrmkama.

 10. Pijesak sa Kariba

Pijesak na plaži ispred kuće dopremljen je čak sa ostrva Sveta Lucija, koje se nalazi na Karibima.

vila bil gejtsa vila bil gatesaBill-Gates-House_1

Izvor-  blic.rs, businessinsider.com