Uradi sam: Kako da sami tapacirate stolicu

URADI SAM stolice

Ako su vaše stare stolice i dalje upotrebljive, ali vam se ne dopada dezen koji je na njima, odaberite novi, sakupite potreban alat i prionite na presvlačenje namještaja. Fotelje možete presvući u svoju omiljenu boju i zanimljiv dezen, a zanimljivu kombinaciju dobićete ako mu pridružite zanimljiv otoman vedrih boja.

Potrebni materijal:

Kliješta, papir i olovka, marker, makaze, ručna ili električna heftalica za tapaciranje i spajalice, 1,3 cm debljine staklene vune koja služi kao punjenje, tkanina za tapaciranje (za većinu stolica potrebno je 4,5 metara), špenadle, velt kabl ili gurtna, mašina za šivenje, odnosno štepanje, lajsne sa ekserima za tapaciranje, ljepilo za tkaninu, ukrasne špenadle ili nitne, ekseri, turpija, crna lagana tkanina za donji dio stolice, ljepljiva traka.

Postupak tapaciranja:

– Uklonite pažljivo donju podlogu i sve djeliće tkanine, a koristite kliješta da lagano uklonite špenadle. Fotografišite sklopljenu fotelju i označite položaj dijelova fotelje kako biste znali kako ponovo da je sastavite nakon tapaciranja. Sačuvajte gurtne za tekstil kako biste mogli da ih iskoristite kasnije.

1

Pokušajte da ne pocijepate tkaninu zato što ćete kasnije moći da je iskoristite. Ako su spajalice ili ekseri dobro pričvršćeni, olabavite ih postavljanjem ravne ivice šrafcigera pod zavrtanj i kuckajte ručicu čekićem. Koristite makaze za razdvajanje tkanina po šavovima.

– Uklonite staro punjenje iz naslona stolice i sjedišta ako je propalo ili isflekano. Provjerite opruge i konstrukciju i popravite ih ako je potrebno. Išmirglajte, očistite i ofarbajte ram stolice kako želite i pustite da se osuši. Isijecite komad staklene vune da pokrije stolicu i isijecite još jedan komad za sjedišta. Zaheftajte svaki komad na svoje mjesto i savijajte uredno oko uglova.

tapaciranje stolice

– Položite originalnu tkaninu, pa preko novu tkaninu i oivičite kako ćete sjeći. Vodite računa o položaju, bojama i motivima, kao i pravcu pruga prema kojima treba postaviti materijal. Postavite na mjesto i isijecite oko šare, ostavljajući pet cm viška materijala ispod originalnih komada, koji ćete isjeći nakon spajanja. Ovaj materijal ćete uhvatiti prilikom spajanja.

uradi sam tapaciranje stolice

– Prebacite oznake za pravac postavljanja na nove komade koje želite da tapacirate.

– Postavite komade tkanine na ram (za stolicu, sjedište ili naslon stolice). Povucite tkaninu i zategnite je na naslon stolice i na zadnji dio stolice. Zaheftajte onoliko puta koliko je potrebno da biste lijepo pričvrstili tkaninu i zategli je da stoji glatko. Budite sigurni da ste je pravilno zaheftali na zadnjoj strani, tako da vam ne smeta. Isijecite suvišnu tkaninu.

6

– Koristite stare komade kao model i odredite širinu i dužinu gurtne, koja je potrebna da ide oko sjedišta na vrhu i dnu. Isijecite dovoljnu širinu i dužinu, omogućavajući nekoliko dodatnih centimetara neophodnih za pričvršćivanje.

7

– Pridružite trake sa dijagonalnim šavovima i dodatnom trakom jedan cm dužine. Sklopite dvije trake dijagonalnim šavovima oko gurtne, stavite rajsferšlus i proštepajte ga.

8

– Obod stolice fino obradite tako da tkanina ne viri ili ne visi, kako bi izgledala što bolje, pa sve lijepo zašiti.

– Držeći pravu stranu tkanine uz sjedište, zaheftajte tkaninu lijepo oko njega. Dodajte ljepljivu traku oko sjedišta i pričvrstite je za sjedište.

10

– Sklopite bočni panel dolje preko trake i zategnite čvrsto i pričvrstite na donji dio stolice. Odrezati dijelove koji vise i lijepo postaviti gurtnu. Sve lijepo oblikovati i zategnuti, tako da ne visi.

11

– Postavite zadnji dio tkanine kako treba i savijte desnu stranu preko vrha stolice nazad. Nanesite ljepljivu traku na vrh i pričvrstite na pravo mjesto.

– Stavite zadnji dio tkanine na poziciju i savijte desnu stranu preko vrha naslona stolice. Nanesite ljepljivu traku i na vrh naslona na zadnjem dijelu i pričvrstite na mjesto. Sklopite tkaninu unazad preko trake i povucite čvrsto ka dnu stolice nazad. Sklopite donje ivice ispod i sortirano na dnu stolice nazad. Koristite ljepilo za tkaninu ili trake dekorativne tkanine da obezbijede višak tkanine na zadnjem dijelu.

13

– Isijecite komad prozračne tkanine za donju stranu stolice koristeći stari komad kao model. Obrnite stolicu naopako i pričvrstite tkaninu na donji dio sjedišta kako bi je zaštitila od prašine.

14

– I na kraju, možete da se divite svom malom remek-djelu.

Kako da sami tapacirate stolice (18)