Zidni ukrasi: Na koje sve načine dekorisati zid?

zidni ukrasi

Namještaj, tepisi, zavjese, rasvjeta… sve je tu, ali imate osjećaj da u sobi ipak nešto nedostaje? Zidni ukrasi, naravno. Složićete se da nijedna soba ne izgleda potpuno namješteno ako su zidovi prazni, pogotovo ako se radi o većim prostorijama.

Zidovi nude toliko opcija za dekorisanje, od slika, satova, ogledala i različitih ukrasa koje možete napraviti sami, da bi ostaviti ih prazne bila prava šteta.

Zato, upotpunite vaš životni prostor zidnim ukrasima koji su odraz vašeg stila, a ako vam nedostaje inspiracije, načine na koje to možete učiniti pronađite u nastavku teksta.

Zidne slike

Najčešći izbor i prvo što nam padne na pamet kad pomislimo na ukrašavanje zidova jesu zidne slike. Umjetničke slike, fotografije, posteri, mozaici, crteži… samostalni ili u galeriji neizbježne su dekoracije za zid svakog modernog doma.

zidne slike

Bilo da na zid postavljate jednu sliku ili puno manjih, određivanje odgovarajućeg položaja je najvažnije kako bi zidni ukrasi imali efekat. U nastavku vam donosimo mali vodič kako da taj proces učinite lakšim:

1. Opšte pravilo je da se sav dekor na zidu, pa tako i zidne slike objese tako da je njihova sredina paralelna sa visinom očiju, što je u prosjeku visina oko 150 cm od poda.

zidne slike visina
2. Odličan način da isprobate aranžman koji ste zamislili na zidu jeste da sve slike prvo posložite na sto ili pod. Prije nego što zakucate eksere u zid, premještajte zidne slike na podu dok ne pronađete aranžman koji vam odgovara. Još bolje ako ih posložite na veliki bijeli papir i ocrtate njihove obrise, pa taj papir prislonite uz zid i obilježite mjesta za eksere.
3. Pazite na proporcije, odaberite manje slike za uske zidove i veće za velike zidove. Jedna mala slika na velikom zidu u najmanju će ruku izgledati čudno.
4. Ako u sobi imate kamin znajte da on uvijek predstavlja fokusnu tačku sobe. Kad postavljate zidne slike iznad kamina, neka one budu veličine otvora kamina, bez obzira je li u pitanju jedna slika ili grupisani zidni ukrasi koji čine cjelinu.

zidne slike iznad kauca
5. Zidni dekor obješen iznad namještaja ne smije biti širi od njega, već treba da zauzima prostor jednak 2/3 namještaja. Ako postavljate dekor iznad kauča neka prostor između dekora i kauča bude visine 20-30 cm.
6. Kada pravite galeriju od slika na zidu, nemojte praviti razmak veći od 15 cm u horizontalnom i vetikalnom smijeru između slika. Najbolje je da on bude veličine od 5-7 cm, a ako su zid i slike veće, i razmak može biti veći.

zidne slike velike

Više o tome kako napraviti galeriju od omiljenih slika pročitajte ovdje.

Drveni ukrasi za zid

Ukoliko ste u potrazi za unikatnom i upečatljivom dekoracijom za zidove koja će biti vaših ruku djelo, pogledajte pet kreativnih ideja kako napraviti drvene ukrase za zid.

1. Karta svijeta na komadu drveta

Komad drveta ošmirglajte i prefarbajte da biste mu dali rustičan i pohaban izgled. Na njega onda možete zalijepiti izrezanu mapu svijeta ili postaviti stencil mape preko drveta pa prefarbati praznine bijelom farbom. Sačekajte da se farba osuši pa uklonite stencil, i vaš zidni ukras je spreman!

drveni ukrasi za zid mapa svijeta

2. Silueta na šperploči

Isprintajte sliku po želji, pričvrstite je na šperploču i iscrtajte njenu siluetu. Oko rubova siluete ofarbajte bojom po želji. Što je boja u većem kontrastu od boje drveta, ljepši ćete efekat postići.

drveni ukrasi za zid uradi sam

3. Okvir za fotografije od starog prozorskog krila

drveni ukrasi za zid ram

Nemojte bacati stara prozorska krila kad od njih možete napraviti prekrasan drveni ukras za zid. Ištampajte fotografije u dimenzijama koje odgovaraju staklenim dijelovima na prozorskom krilu. Na staklo možete prvo zalijepiti bijeli kolaž papir a onda preko njega fotografije, tako ćete napraviti unikatan okvir.

4. Drvene strelice na zidu

Komade špreploče oblikujte i spojite kao na slici. Ofabajte po želji i zakačite na zid. Sasvim jednostavan a upečatljiv detalj na zidu!

drveni ukrasi za zid strelice

5. Ekseri i konac na drvetu

Veliko slovo ili neki dugi oblik ištampajte i postavite na komad drveta a onda po rubovima oblika, ravnomjerno i što ravnije zakucajte eksere. Odaberite ekser od kojeg želite krenuti omotavati koncem i za taj ekser zavežite čvor a potom jednostavno nastavite omotavati druge eksere. Koncem možete praviti geometrijske oblike ili putanje bez nekog reda.

drveni ukrasi za zid

Dekorativne naljepnice

Dopada vam se ideja oslikanih zidova a ne možete naći vještog soboslikara? Znajte da su dekorativne naljepnice odlična i povoljnija altenativa koja pruža bezbroj mogućnosti.

zidne naljepnice dnevna soba

Dekorativne naljepnice za zid uvijek se postavljaju na čistu, odmašćenu i suhu površinu. Zidna površina ne bi smjela biti hrapava niti svježe ofarbana a prije postavljanja zidnih naljepnica obavezno očistite zid suhom krpom bez dodatnih sredstava, kako biste skinuli prašinu i nečistoće sa njega.

zidne naljepnice

Postupak lijepljenja dekorativnih naljepnica sasvim je jednostavan. Postoje naljepnice koje je samo potrebno odvojiti od podloge i zalijepiti na zid, dok se druga vrsta zidnih naljepnica sastoji od tri sloja: podložnog papira, zidne naljepnice i transfer folije a evo kako izgleda postupak postavljanja takve naljepnice na zid:

1. Naljepnicu stavite na ravnu površinu, pa preko nje pređite lenjirom ili sličnim ravnim predmetom kako biste bili sigurni da se naljepnica zalijepila za transfer papir.
2. Podložni papir zatim pažljivo i polako odvojite od transfer providne folije na kojoj treba da ostane naljepnica. Ako dio naljepnice ostane na papiru, vratite transfer foliju na podlogu i dobro je utrljajte uz papir dok se naljepnica ne prikači za nju.

zidne naljepnice postavljanje
3. Transfer foliju zajedno za naljepnicom zalijepite na zid.
4. Lenijarom pređite preko nje i tapkajte kako ne bi ostalo mjehurića vazduha i kako bi se naljepnica zalijepila za zid.
5. Prije nego što odlijepite transfer foliju sa zida, sačekajte nekoliko minuta.

Ukoliko vam nakon nekog vremena naljepnica dosadi i poželite je skinuti,vrlo jednostavno ćete to učiniti. Lako se skidaju i ne ostavljaju trag a ako imate poteškoća prilikom skidanja predlažemo da to učinite pomoću fena za kosu, koji će je omekšati i pojednostaviti skidanje sa zida.

zidne naljepnice ptice

Iako im je primarna funkcija uljepšavanje zidova, dekorativne najljepnice se mogu postaviti i na druge površine poput ormara, polica ili kućanskih aparata.

Ukrasni zidni satovi

Zidni satovi su dio našeg doma otkako su izmišljeni i skoro da i ne postoji kuća koja nema bar jedan zidni sat. U početku su služili samo u praktičnu svrhu ali vrlo brzo su prepoznati kao vrijedan dekorativni elemenat. Vremenom su se prilagođavali trendovima a danas je ih je moguće naći u bezbroj stilova, veličina i materijala.

ukrasni zidni satovi

S obzirom na činjenicu da su satovi funkcionalni i lijepi ukrasni elementi, lako se mogu integrisati u bilo koju prostoriju. Najbolje izgledaju kada se postave na prazan zid koji nema drugog dekora na sebi, jer su ukrasni zidni satovi dovoljni sami po sebi.

ukrasni zidni satovi ptica

Veliki prazani zidovi kao stvoreni su za ogromne satove, koji su posebno popularni, pogotovo u minimalističkim sobama koje savršeno upotpunjuju.

ukrasni satovi za zid

Antikni i vintage satovi uvijek izgledaju privlačno ali savremeni dizajn jednako je zanimljiv. Imate mogućnost i da kupite samo satni mehanizam, a brojke napavite sami ili umjesto njih postavite uokvirene fotografije.

ukrasni zidni satovi slike

Ukrasni stiropor za zid

Jeste li znali da stiropor može poslužiti i kao dekoracija za zidu?

Od ovog lako dostupnog i laganog materijala možete napraviti različite zidne ukrase, koji takođe mogu poslužiti kao panoi za kačenje fotografija, crteža ili poruka.

ukrasni stiropor za zid

U nastavku vam donosimo prijedlog kako vam stiropor može poslužiti kao dekoracija na zidu:

Potrebno vam je:

  • ploče stiropora
  • skalpel
  • heftalica, pribadače ili ljepilo
  • materijal ili papir zanimljivog dizajna
  • kukice za slike odnosno neka vrsta kvačice

Postupak:

  • Skalpelom izrežite stiropor u željeni oblik i dimenzije
  • Prema izrezanim komadima stiropora izrežite materijal kojim ćete obložiti stiropor
  • Prednju stranu stiropora zatim obložite materijalom tako što ćete savijene dijelove sa zadnje strane zategnuti i pričvrstiti za stiropor heftalicom ili pribadačom a materijal možete zalijepiti i ljepilom

ukrasni stiropor za zid kako napraviti

  • Ako stiropor kačite na esker na zidu na zadnju stranu pričvrstite kukicu
  • Na zid ga možete zalijepiti i dvostranom samoljepljivom trakom

Ovakav panel vam može poslužiti kao oglasna ploča a želite li nešto drugačije, više komada stiropora u različitim dimenzijama obložite različitim materijalima i napravite aranžman po želji. Ispod pogledajte nekoliko prijedloga.

ukrasni stiropor zid

ukrasni stiropor na zidu

zidni ukrasi od stiropora

U dječjoj sobi ukrase od stiropora na zidu možete, zajedno sa djetetom, bojiti vodenim bojicama i crtati po njima.

ukrasni stiropor

Ploče stiropora takođe, ako imate vještinu, možete rezbariti poput drveta  i praviti različite teksture po njemu.

Ukrasna ogledala

Bez obzira gdje da ih postavite, ogledala su dobar način da učinite da prostor izgleda veći, otvoreniji i svjetliji.  Osim svoje funkcionalne i praktične uloge, ogledala mogu poslužiti i kao zidni ukrasi.

ukrasna ogledala

Korištenje ogledala kao dekora u zadnje vrijeme postao je popularan trend, ali sa svim novim stilovima i mogućnostima, ponekad je teško napraviti izbor. U nastavku pročitajte zašto su ukrasna ogledala korisna i kako ih na najbolji način uklopiti u vaš dom.

Prednosti ogledala

Većina ljudi zna da ogledala doprinose da prostor izgleda veće, zato ih često možemo vidjeti u malim stanovima. Ali, ona takođe nude druge pogodnosti.

ukrasna ogledala velika

Na primjer, reflektovanje prirodnog svjetla sa prozora prostor čini prozračnijim i svjetlijim.

Ukrasna ogledala neobičnih oblika ili jednostavna ogledala u neobičnim okvirima mogu poslužiti kao dekor u svakoj sobi, dajući joj stil i prefinjenost.

Odaberite pravu veličinu ogledala

Ne postoji univerzalna veličina ogledala koja odgovara svakom prostoru, jer je određuje više faktora, počev od sobe u koju se postavlja. Izbor veličine treba se temeljiti i na tome želite li da je ogledalo žarišna tačka, naglasak, ili da se stapa sa okolinom.

ukrasna ogledala zidna

Ako ogledalo ima previše praznog zida oko sebe, ostaviće utisak premalenog zbog nesrazmjernog odnosa dimenzija ogledala i zida.

ukrasna ogledala

Međutim, ako ne želite da ogledalo bude u centru i na štetu drugih zidnih ukrasa kao što su umjetnička djela, tada bi dimenzije ogledala trebale biti manje.

Uskladite ga sa stilom uređenja

Oblik ogledala, okvira i materijala birajte na osnovu sveukupnog izgleda prostorije.  Svaka soba ima svoje jedinstvene karakteristike koje dopuštaju određene vrste ogledala.

zidno ogledalo

Na primjer, u spavaćoj sobi iznad kreveta možete se poigrati ogledalima različitih oblika, u dječjoj sobi postavite ogledalo sa okvirom u nekoj jarkoj boji. Kada je riječ o dnevnoj sobi najčešči su dekorativni okviri od kovanog željeza ili široki drveni okviri.

ukrasna ogledala spavaca soba

Ako postoje minimalistički detalji i ravne linije na vašem namještaju, uravnotežite ih i omekšajte ogledalima sa zaobljenim rubovima.

Kako biste si olakšali prilikom kupovine, prethodno uslikajte zid. Ta slika će vam pomoći u vizualizaciji izgleda ogledala na zidu, kada je postavite uz ogledalo u prodavnici.

Grupišite ih

Grupisanje ogledala  stvara fascinantan efekat u dnevnom boravku, spavaćoj sobi ili na zidu iznad stepeništa. Možete prikupiti ogledala različitih veličina, boja okvira i stilova i tako stvoriti eklektičan zid. Želite li savremeniji ugođaj? Onda predlažemo okrugla ukrasna ogledala.

ukrasna ogledala sarena

Grupišite dva ili više ogledala u istom stilu kako biste stvorili ravnotežu i simetriju. Mala ogledala će tako više doći do izražaja i izgledaće poput mozaika.

Zidne police za knjige

Ako bi vam dobro došao dodatni prostor za ostavljanje stvari, ali baš i ne znate gdje da ga nađete, rješenje pronađite u zidnim policama. One mjesto mogu naći u svakoj sobi bez izuzetka.

zidne police

Obično su police mjesto na koje se postavljaju dekoracije, ali mogu i same biti zidni ukrasi. Više malih polica ili jedna velika duž cijeloga zida ovisi o raspoloživom prostoru i potrebama, a pregršt ideja i savjeta o tome kako napraviti zidne police za knjige i ostale potrepštine možete pronaći ovdje.

Dekorativne zidne tapete

Dosadilo vam je krečenje, imate oštećene zidove ili vam prosto jednobojni zidovi izgledaju dosadno? Jeste li razmišljali o postavljanju tapeta?

dekorativne tapete

Možda vas dekorativne zidne tapete asociraju na neka prošla vremena kada su krasile zidove većine domova, međutim, danas su opet u modi. Razlika je što je ovaj put dostupno mnogo više dezena, motiva i materijala nego što je to bio slučaj nekad, pa je skoro nemoguće ne pronaći nešto po svom ukusu.

Klikom ovdje saznajte sve o vrstama,postavljanju i održavanju tapeta, i možda promijenite mišljenje o njima te pronađete inspiraciju za vaš dom.