Unutar elegantne kuće Grete Garbo

Bivša rezidencija pokojne švedsko-američke glumice Grete Garbo u New Yorku ponovo je na prodaju. Smještena u zadruzi pod nazivom Campanile rezidencija je zadržala mnoge retro karakteristike iz vremena kada je Garbo tamo živjela. Prvi put je kupila to mjesto 1954. i nazivala ga domom sve do svoje smrti 1990. godine.

 

 

DDreps

 

DDreps

Glumica, koja je bila poznata po filmovima iz 1920-ih i 1930-ih, uključujući  Grand Hotel ,  Camille i druge, koristila je dom kao svoju primarnu rezidenciju, a njena nećakinja Grey je kasnije naslijedila stan.  Zvijezdu je u početku privlačila rezidencija zbog pogleda na East River, jer su je voda i čamci podsjetili na njen rodni grad Stockholm. Kuća sa tri spavaće sobe i tri kupatila ima pogled na rijeku u skoro svakoj prostoriji, bilo da je velika dnevna soba ili spavaće sobe.

 

DDreps

24Rezidencija ima predvorje privatnog lifta koje se otvara u formalnu galeriju i nastavlja u dnevnu sobu u obliku slova L, obloženu drvenim pločama s besprijekornim pogledom na rijeku. Sve od raskošnog tepiha do draperije izgleda izuzetno elegantno. Dnevna soba je navodno bila Gretina omiljena soba u domu i idealno je mjesto za buduće vlasnike da uživaju u pogledu i opuštaju se ispred prekrasnog plinskog kamina. Tu je i balkon sa francuskih vrata koji gleda na East River i biblioteka.

 

DDreps

 

DDreps

 

Ostali ostaci Gretine zaostavštine uključuju šarene prostirke koje je dizajnirala, od kojih se jedna nalazi u spavaćoj sobi sa bračnim krevetima. Tu su i ugrađene police koje je postavila dok je živjela u rezidenciji.