MITOVI I ZABLUDE U STOMATOLOGIJI: Pogrešne prakse mogu nanijeti nepovratnu štetu oralnom zdravlju

Stomatologija ili dentalna medicina, predstavlja jednu od kliničkih disciplina koja je usko povezana s medicinom, ali i s tehnologijom izrade i postavljanja umjetnih materijala kojima se nadoknađuju ili nadograđuju izgubljeni zubi i okolne strukture.

S medicinske strane stomatologija je nadležna za liječenje pacijenata s bolestima usne šupljine.

Danas nam je dostupno mnoštvo savjeta za pravilnu njegu usne šupljine. Nažalost postoji mnogo zabluda o tome šta je potrebno kako bi vaši zubi bili zdravi. Svakodnevno se dešavaju pomaci u zdravstvu, a javnost to često i ne zna. Takođe neki mitovi postoje godinama, prenoseći se s generacije na generaciju, a savjet stručnjaka je da su redovne posjete stomatologu neophodne kako biste imali zdrav i blistav osmijeh.

Iako se dobro oralno zdravlje može postići za samo nekoliko minuta dnevno, pogrešne prakse mogu nanijeti nepovratnu štetu. Evo šta bi bilo korisno da znate.

Mit: Kada je riječ o karijesu, šećer je glavni krivac.

Kada pomislite na karijes, možda ćete pomisliti na lizalice i druge slatke i ljepljive poslastice. Ali čips i ostale grickalice mogu biti još gori za vaše zube. To ima veze sa skrobom. Ugljeni hidrati uopšte imaju šećere koji razgrađuju zube, ali se takođe zaista lijepe za vaše zube. Ovdje i genetika može da igra ulogu, pored održavanja higijene zuba.

Mit: Što jače četkate, zubi će biti čistiji.

Prejako četkanje ili previše abrazivno četkicom (srednje ili čvrsto) zapravo može naštetiti zubima erozijom gleđi koja štiti unutrašnjost zuba od šupljina i propadanja. Savjet stomatologa je da pacijeti koriste četkicu sa mekanim nastavcima.

Mit: Zubni konac više nije potreban.

Preporuka za redovno čišćenje zubnim koncem nedavno je uklonjena iz „Smjernica za ishranu Amerikanaca“ na osnovu nedostatka jakih dokaza za tu praksu. Međutim, nedostatak jakih dokaza ne mora nužno značiti da konac nije efikasan. U stvari, mnogi stomatolozi nisu promijenili svoje mišljenje i preporučuju ovaj vid održavanja oralne higijene.

Mit: Krvarenje iz desni je normalno

Krvarenje zubnog mesa tokom pranja zuba ili čišćenja koncem nastaje zbog upale zubnog mesa. Desni se mogu upaliti i početi krvariti zbog prekomjernog nakupljanja naslaga, početka gingivitisa, bolesti desni ili drugih uzroka. To nije normalno. Morali biste kontaktirati vašeg stomatologa radi pregleda.

Mit: Žvakanje žvakaće gume bez šećera jednako je dobro kao i pranje zuba.

Žvakanje žvakaće gume bez šećera, posebno gume sa ksilitolom, može imati zaštitni efekat na zube. Gumica podstiče proizvodnju pljuvačke, što pomaže u ispiranju kiselina koje nagrizu gleđ iz hrane, pića, pa čak i želudačane kiseline u slučaju problema poput refluksa kiseline. A ksilitol pomaže da se udvostruče efekti pljuvačke. Ali žvakaća guma i dalje ne zamjenjuje pranje zuba ili čišćenje zuba koncem kada je u pitanju uklanjanje naslaga sa svih površina zuba. Trebali biste čistiti zube najmanje dva puta dnevno oko dva minuta, kažu stomatolozi.

Mit: Bolest desni predstavlja problem samo za vaša usta.

Vaš stomatolog bi mogao biti prvi koji će to primjetiti, ali ako imate bolest desni, veća je vjerovatnoća da ćete imati zdravstvenih problema kao što su: dijabetes, hipertenzija…

Mit: Ako ništa ne boli, nema potrebe da idete kod zubara

Ovo je velika zabluda. Uz mnoge probleme, bol se obično ne osjeti odmah. Nastanak karijesa na zubima se ne osjeća, baš kao i upala desni. Kada se pojave svi simptomi, već je nastao ozbiljan problem. Čekate li bol kao alarm za posjetu stomatologu, rizikujete liječenje korijenskih kanala i niz drugih zahvata koji bi se mogli riješiti preventivnim pregledima. Smisao redovnih pregleda kod stomatologa je spriječiti promjene na zubima i okolnim tkivima prije nego što postanu veći problem.

Prepustite brigu o vašim zubima Centru za savremenu estetsku stomatologiju na čelu sa dr Tanjom Biljanović. Njihov tim čine specijalisti iz svih stomatoloških oblasti. Znanje i kontinuirano stručno usavršavanje garantuje  da ćete u ordinaciji “Dr Biljanović” dobiti vrhunski nivo usluge u najkraćem mogućem vremenskom roku.

Stomatološki pregled preporučuje se obaviti dva puta godišnje, pa ako do sada niste bili posjetite Centar za estetsku i savremenu stomatologiju “Dr Biljanović”.

Nalaze se u Ulici Bulevar Stepe Stepanovića 61, a možete ih kontaktirati telefonom na brojeve 066/116-600 i 051/262-060.