Umrla je Florence Knoll Bassett, briljantna dizajnerka koja je osmislila moderan izgled kancelarija

florence knoll bassett dizajnerka

Florence Knoll Bassett, dizajnerka koja je osmislila moderan izgled kancelarija, umrla je 25. januara u 101. godini, javlja Deezen.

Knoll Bessett je bila jedna od ključnih osoba zadužena za uspjeh brenda modernog namještaja Knoll, ali i jedna od najuticajnijih figura u dizajnu 20. vijeka.

Ne samo da je dizajnirala komade koji se smatraju dizajnerskim klasicima, nego je u tome pomogla i kolegama koji su radili isto, Eero Saarinen-i, Harry Bertoia-i and Isamu Noguchi-ju.

florence knoll bassett

Arhitekte, dizajneri i kritičari koji joj ovih dana odaju poštu kažu da je bila briljantan dizajner.

Rođena je kao Florence Margaret Schust, i od 12. godine je bila siroče. Pohađala je školu za djevojčice Kingswood u Michiganu, gdje je zapazio finski arhitekta Eliel Saarinen. Bio je to početak cjeloživotnog prijateljstva sa porodicom Saarinen, a od Eero-a Saarinena kasnije je naručivala namještaja za svoju firmu. Arhitekturu je studirala na Cranbrook akademiji umjetnlosti, gdje je Saarinen predavao, a Alvar Alto bio uticajna figura.

Mlada Knoll Bessett je studirala na Institutu za tehnologiju u Massachusettsu, gdje su Marcel Breuer i Walter Gropius predavali.

Sofa koju je dizajnirala

Poslije diplomiranja preselila se u New York gdje se udala za Hansa Knolla, nasljednika njemačke kompanija za proizvodnju namještaja, a par je počeo zajedno da radi i donosi evropski dizajn u Ameriku.

Njih dvoje su na tržište izbacili neke od najpoznatijih komada namještaja u 20. vijeku, kao što su Barcelona stolica Mies van der Rohe-a i Tulipan stolica Eero Saarinen-a.

Stolica Tulipan

Florence je i sama dizajnirala cijenjene komade poput sofe i kafe stolića.

Nezadovoljna izgledom kancelarija, 1946. godine je osnovala Knoll Planning, firmu za dizajn enterijera kancelarija.

U Knoll Planning-u Florence je osmislila šablon za moderne kancelarije otvorenog plana. Sa vizijom “total dizajna” ona je proslavila radne prostore u kojima su funkcionalne zone odvojene i definisane grupom namještaja, umjesto dotadašnjih zidova.

Nakon iznenadne smrti muža 1955. Florence je preuzela upravljanje firmom koju je prodala 1959. ali je ostala direktor do 1965.

Preudala se 1957. i prezimenu Knoll dodala i prezime drugog supruga – Bassett.

Bila je prva žena koja je primila zlatnu medalju za industrijski dizajn od amričkog Instituta arhitekture, a 2003. godine je dobila Nacionalnu medalju za umjetnost.

Brend Knoll i danas je jedan od najmoćnijih u industriji.