10 zgrada arhitekte Franka Gehryja koje izgledaju kao iz sci-fi filma

U svijetu arhitekture, ranih šezdesetih godina prošlog vijeka u SAD i Kanadi došlo je do velikih promjena, koje su se probijale kroz ustaljene, konvencionalne norme arhitekture poput tornada, koji ne samo da je uništio staro i dosadno već i stvarao.

Taj tornado se zove Frank Gehry. Rođen 1929. godine, Gehry se iz Kanade preselio u SAD, gdje je započeo svoj posao. Iznenađujuće, to je bila linija namještaja, ali to je bio samo prvi korak. Nakon što je uštedio dovoljno novca, počeo je transformisati vlastiti dom, stvarajući tako sebi ime. Ono što je uslijedilo bili su postepeni koraci koji će ga učiniti živom ikonom arhitekture, koja je preoblikovala mnoge urbane krajolike i čak stvorila ekonomski fenomen.

Ovo su 10 njegovih najpoznatijih građevina koje su definisale eru u gradnji

1.Muzej Pop kulture, Seattle, Washington

Ova masivno zdanje izgleda kao da se topi pod blagim suncem Seattlea. Limena struktura inspirisana je rock muzikom i energijom koju ona utjelovljuje. Gehry je čak priznao da su pripreme uključivale kupovinu i sastavljanje gitara kako bi se stvorio oblik koji bi inspirisao muzej pop kulture.

2.Fred i Ginger, Prag, Češka Republika

Fred i Ginger ili Kuća koja pleše u glavnom gradu Češke jedna je od najkontroverznijih Gehryjevih djela, zbog smjelosti koju je imao kada je razmišljao i implementirao ideju izgradnje dvije moderne zgrade koje se ne uklapaju sa svojim klasičnim okruženjem. Ipak, neobični oblici obogatili su stari grad u Pragu. Ime ‘Fred i Ginger’ je izabrano zbog plesača Freda Astairea i Ginger Rogers koji su inspirisali Franka Gehryja.

3. Stata Center, Cambridge, Massachusetts

Puno ime ove zgrade je “Centar za kompjutere, informacije i obavještajne nauke Rej i Marija Stata” i dizajnirana je za Tehnološki institut u Massachusettsu. Od 2004. Stata centar je privukao toliko pažnje da je postao legenda.

4. Lou Ruvo Center, Las Vegas, Nevada

Ova građevina nije muzej, niti koncertna dvorana, nešto je sasvim suprotno. To je centar za zdravlje mozga, ili punog imena Lou Ruvo Centar za zdravlje mozga. Lou Ruvo je biznismen iz Las Vegasa, koji je izgubio oca zbog komplikacija Alzheimerove bolesti. On je zato inicirao projekat, koji je 2010. je postao stvarnost.

5. Koncertna dvorana Walt Disney u Los Angelesu, Kalifornija

Prošlo je više od 15 godina od početka projekta Walt Disney koncertne dvorane do njegovog završetka. Kada je završen 2003. godine, konačni troškovi projekta procijenjeni su na 274 miliona dolara. Ipak, kritičari i građani se slažu – bilo je vrijedno čekanja i novca. Spomenik moderne arhitekture stvorio je ono što je postalo bitan dio grada. Ako se pitate koja je inspiracija iza nečeg ovako upečatljivog, to je vjetar. Gehry je strastveni mornar, stoga zgrada izgleda kao da je u pokretu.

6. Hotel Marqués De Riscal, Elciego, Španija

Mali španski grad u regiji koja je danas poznata po svom vinu, vjerojatno je još poznatija po nečemu daleko ekstravagantnijem. To je još jedan Gehryjev rad koji pomjera granice – luksuzni hotel vrlo neuobičajenog izgleda.

7. Muzej Vitra Design, Weil Am Rhein, Njemačka

Uprkos tome što je završio mnoge vrhunske projekte širom svijeta, ovaj je bio prvi u Evropi. To je muzej koji izlaže namještaj i rješenja za dizajn enterijera, ali sama zgrada privlači najviše pažnje. To je bio prvi put da je Gehry koristio zakrivljene forme u svom projektu. Rezultat govori sam za sebe.

8. Guggenheim Bilbao, Bilbao, Španija

Guggenheim Bilbao ima veliku svrhu – to je muzej moderne i savremene umjetnosti koji je sam po sebi umjetničko djelo. Proglašen je jednim od najznačajnijih arhitektonskih radova posljednjih decenija od strane brojnih stručnjaka i ima mnogo razloga zašto je jedinstvena. Postala je dobro poznata tako da je počela privlačiti mnogo turista u grad Bilbao. Tokom prvih 12 mjeseci otkada je muzej otvoren, turisti su donijeli 160 miliona dolara lokalnoj ekonomiji. Ova zgrada je u osnovi oživjela cijeli grad a ekonomski fenomen je čak dobio ime – efekat Bilbao.

9. Dr. Chau Chak Wing, Sidnej, Australija

Gehryjev uticaj je 2015. godine dostigao sedmi kontinent kada je završio svoj prvi projekat u Australiji. To je zgrada poslovne škole na Tehnološkom univerzitetu u Sidneju i procjenjuje se da se, da bi se napravila neobična zgrada od cigle kao što je ova, koristilo 320.000 cigli.

10. Biomuseo, Panama City, Panama

Biomuseo, ekološki muzej, bio je još jedan korak za Gehryja, jer je to bio njegov prvi projekat u Latinskoj Americi. Panamski političari počeli su pregovore sa Gehryjem o realizaciji njegovih radova u nadi da će na kraju stvoriti “efekat Bilbao” i privući više turista i investicija. Svijetle boje, koje nisu tipična karakteristika Gehryjevog rada, odabrane su da predstavljaju bogatu prirodu Paname.