Umjetnici iz Srbije pretvorili Van Gogovu “Zvjezdanu noć” u svjetlosnu instalaciju

Umjetnici Ivana Jelić i Pavle Petrović iz Srbije rekreirali su Van Gogovu čuvenu sliku “Zvjezdana noć” u vidu LED instalacije preko kanala u Amsterdamu, kako bi istakli problem svjetlosnog zagađenja u urbanim sredinama.

Seriju od 1.400 akrilnih štapića osvijetljenih malim LED svjetlima ikoristili su za imitaciju Van Gogove impasto tehnike. Štapići formiraju reprodukciju uvećanog dijela noćnog neba ispunjenog zvijezdama u poznatom djelu.

Seoske zgrade i čempresi sa originalne slike zamijenjeni su trgovinama i vodenim putevima holandskog grada.

Jelić i Petrović koristili su obojene LED diode kako bi imitirali plave i žute nijanse slike, raspoređujući ih u kružne formacije koje su karakteristične za postimpresionistički rad.

Baš kao i kod Van Gogove slike, instalacija je postavljena unutar pravougaonog okvira kako bi nalikovala na umjetničko djelo iz daljine.

Međutim, kako umjetnici objašnjavaju, transparentnost akrilnih šipki takođe omogućava da se instalacija uklopi u okolinu. Postavljanjem izvora svjetlosti na kraj svake šipke, svjetlost izgleda drugačije iz različitih uglova.

“Približavajući se, posjetioci mogu da istraže svaki vrtlog kao da su svjedoci stvarne Zvjezdane noći”, rekli su umjetnici.

Duo je dizajnirao instalaciju kao dio svjetskog festivala svjetla u Holandiji, koji se ove godine fokusira na temu “medij je poruka”.

Tema upućuje na izjavu kanadskog naučnika Marshalla McLuhana da medij kojim se poruka prenosi utiče na to kako se percipira.