Nova najviša zgrada u Tel Avivu biće spiralna kula koja se “razmotava”

Eliptična zgrada visoka 340 metara, najviša u izraelskoj prestolnici, trebalo bi da uspostavi dinamičan novi identitet u skupu savršeno kockastih, kružnih i trouglastih kula.

Projekat ovog solitera potpisuju arhitekte iz kompanije KFP, kojoj će pri izvođenju projekta pomoći firme MZA i Azrieli Group. Kako piše ArchDaily, zgrada je osmišljena u formi spirale sa staklenom fasadom koja izgleda kao debeli sloj omotača koji se postepeno odmotava od prvog sprata gde se nalazi šoping centar koji će zauzeti površinu od 15.000 kvadrata. Tako se stiče utisak kao da se zgrada razmotava.

U središnjem dijelu zgrade visoke 340 metara naći će se veliki kancelarijski prostor koji će zauzeti najveći broj spratova (i oko 65.000 m²), dok je na vrhu planiran hotel (od 15.000 m²). Na određenom broju spratova, pri vrhu, naći će se i luksuzni stanovi ukupne površine 17.000 m².

Zanimljivo rješenje fasade diskretno se spaja sa linijama poda na svakom nivou, čime se jasno definiše raspodjela prostora u zgradu. Zamišljeno je da prostor između omotača i fasade bude ispunjen zelenilom.

Očekuje se da će zgrada ovako kompleksnog dizajna kroz par godina postati pravi epicentar urbanih dešavanja u Tel Avivu.

Kompanija KFP projektovala trenutno najviše zgrade u brojnim svetskim gradovima, a to su Pariz (projekat Tour First), Seul (Lotte World Tower), Peking (CITIC Tower) i Šenzen (Ping An Finance Centre).

(gradnja.rs)