U šumi slovenske Toskane postoji selo od 5 drvenih kućica

U netaknutoj šumi Vipavske doline u Sloveniji, između krošnji crnog bora, u mirnom susjedstvu kamenih monolita, smjestilo se pet drvenih kućica koje formiraju takozvano šumsko selo pod nazivom theodosius. Tik uz naselje Vrhpolje, a opet dovoljno daleko od njega ove kućice pružaju prijeko potrebni odmak od gradske vreve, te ujedno nude jedinstveno iskustvo prirode i suvremenog smještaja.

Slovenski ured Detajl pod vodstvom Marka Lavrenčiča potpisuje ovaj šarmantni projekt koji genijalno spaja savremenu arhitekturu i netaknutu prirodu u idealno mjesto za bijeg.

Moderno dizajnirane kao “veliki prozori”, ove drvene vikendice “lebde” nad padinom sa svojih 27 metara kvadratnih.

Kako saznajemo ovo šumsko selo je porodični posao nekoga ko je odrastao tu i savršeno poznaje lokaciju i sve njene prednosti i blagodati pa je prije svega od arhitekata zahtjevano veliko poštovanje spram prirode.

Stoga se arhitekt Marko Lovrenčič odlučuje na kreativno spajanje s prirodnom kako bi dobio jednu skladnu cjelinu. Zahvaljujući arhitektovoj ingenioznosti cijeli ovaj projekt se može doživjeti kao jedna vrsta land arta. Kućice ni u jednom obliku ne narušavaju svoje stanište, štoviše daju mu umjetnički izričaj svojom pojavom.

Vikendice su izgrađene od lokalnog drveta smreke i pojedinih detalja od korten čelika, dok je namještaj koji se nalazi unutar izrađen kod lokalnih izvođača kako bi se kuće bez ikakve zamjerke uklopile u svoje okruženje.

Tome doprinose jednostavan i dobro osmišljen dizajn i minimalistički zahvati. Nekoliko kućica ima bočni dio fasade obložen u staklo tako da reflektiraju okolnu šumu i u momentima postaju skoro nevidljive i u potpunom jedinstvu s idejom koja je bila preteča gradnje.

Unutrašnjost vikendica isturena je prema dolini i vinogradima, a zatvorena je prema padini i nudi toplu udobnost hotelske sobe s terasom, a s obzirom da je terasa zaštićena bočnim stranama boravak u kući i izvan nje nudi potpunu privatnost.

Terasa se s unutrašnjosti spaja preko velikih staklenih stijenki koje kada gledate iznutra prema vani naliče više na okvir umjetničke slike koju je teško dočarati riječima.

Tokom dana u kućicu se uvlači južno sunce koje probija kroz guste krošnje te u unutrašnjosti kućica stvara atmosferu koju se ne da tako lako nadmašiti. Ispreplitanje vanjskog svijeta s unutrašnjim je još jedna bitna simbioza koju nosi ovaj projekt.

Priroda ulazi u unutrašnjost, postaje njezin sastavni dio i daje iskustvo boravka među krošnjama drveća, a da se niste makli iz kreveta. Doista bajkovito! Arhitektura se odriče suvišnog da bi došlo do izražaja ono bitno – sama priroda. Više o ovom predivnom odmorištu saznajte na www.theodosius.

(Jutarnji.hr)