Svijetli dom jednog pisca: Zapanjujući stan u potkrovlju s terasom i pogledom na središte grada

Za mnoge stanovnike gradova vizija života u potkrovlju zapravo ne ulazu u kategoriju prostora poželjnih za život. I u načelu imaju pravo. Zapravo će se jedino istinski entuzijasti i vizionari upustiti u renoviranje dotrajalog potkrovlja i od šupa za pohranu stvari stvoriti sebi dom. No, vlasnik ovog stana nije vidio u ovom prostoru oronulo skladište, već prostor pun potencijala. Točnije, svijetao i moderan dom. Jasno, bilo je potrebno mnogo rada i truda, ali kada vidite rezultate, mislimo da ćete se složiti da se isplatilo.

Samo potkrovlje nije veliko, prostire se na 80 kvadratnih metara, ali je zbog svog visokog vertikalnog dijela i kosog krova dobilo dodatnu dimenziju polusprata koji daje efekt dvoetažnog stana sa spavaćom sobom na spratu i otvorenim dnevnim boravkom u prizemlju. Kosi je strop, naravno, odigrao veliku ulogu u stvaranju većeg utiska prostora, koji je dodatno naglašen prozorima koji su ovaj mračan stan učinili svijetlim.

Vlasnik stana je novinar i književnik, koji puno vremena provodi na poslu, a u slobodno vrijeme obožava slušati muziku, posebno klasičnu, i primati goste na terasi s pogledom na milansku Kinesku četvrt.

Prije opsežne obnove stan je djelovao skučeno i mračno zbog nepotrebnih pregrada te smeđe boje greda, poda i prozorskih okvira. Kako bi popravila situaciju, arhitektica Elena Martucci riješila se unutarnjih zidova, zadržavši samo izvorni strop, i sve obojila u bijelu boju.

U središtu stana nalazi se kuhinjski otok koji se lako pretvara u trpezarijski stol okružen klupama. Njegovi završni slojevi stapaju se s drvenim gredama koje se ističu na bijelim zidovima. Svi servisni prostori – garderoba, kupatilo i praonica rublja – koncentrisani su u jednu kocku iznad koje se nalazi i spavaća soba.

Prostoru za spavanje može se pristupiti otvorenim drvenim stepeništem. Velika mreža za ležanje postavljena je između ruba međukatnog poda i susjednog zida, koji istovremeno služi kao prozirna nadstrešnica iznad radnog prostora opremljenog stolom iz 19. stoljeća.

Počasno mjesto u stanu zauzimaju knjige smještene na otvorenim policama duž cijelog zida u dnevnoj sobi – od poda do vrha zabatnog krova i čuvena stolica Eames Lounge Chair koja se nalazi uz sofu Le Bambole i stol Kono Maria Bellinija.

(Jutarnji.hr)