Privlačnost industrijskog stila u kafeteriji u Dubaiju

Dizajnerski biro, Roar Studio, kombinovao je industrijske materijale poput betona i nerđajućeg čelika, sa dekorativnim teracom i polomljenim keramičkim pločicama, kada je radio je enterijeru Drop Coffee kafeterije, smeštene u Dubaiju…

Studio koji je baziran u Dubaiju dobio je zadatak da kreira enterijer koji će pogodovati protoku posetioca kroz kafeteriju, koji u nju ulaze sa dve različite strane – jedna je povezana sa eksterijerom, dok se druga nalazi unutar tržnog centra. Odabrali su da dizajn održe jednostavnim, fokusirajući se na korišćene materijale, pa je stoga barski odeljak uramljen bledim drvetom i dekorisan LED svetlima, stvarajući fokalnu tačku prostora.

“Ovo je inače drugi outlet kafeterije čuvenog emiratskog brenda. Njihov glavni cilj je bio kreiranje minimalističkog prostora, gde je kafa centralna dekoracija koja stvara teatralni momenat – priprema kafe u samom centru pažnje”, objašnjavaju iz studija.

Plafon kafea kreiran je od betona, dok je studio na sličan način dekorisao i zidove, akcentujući iz podovima u teraco stilu, u sivim i belim tonovima. Njihove boje i forme predstavljene su na glavnom zidu koji je dekorisan mozaikom polomljenih pločica, ponavljajući dezene vidljive na podu.

“Nabavili smo bele pločice od brenda Rakceramics, lokalnog proizvođača, a potom smo ih na licu mesta lomili i stvorili dezenirani zid. Nismo želeli da izmislimo toplu vodu koristeći polomljene pločice – zapravo, želeli smo da naglasimo teraco efekat poda”, objašnjavaju dizajneri.

Veliki šank kreiran od bledog drveta povezan je sa plafonom uz pomoć greda od istog materijala, uramljujući barski odeljak. Šank je prekriven nerđajućim čelikom, a do te odluke je došlo kako iz praktičnih, tako i iz estetskih razloga.

Bazni deo bara osvetljen je staklenim blokovima, zbog kojih deluje kao da lebdi iznad zemlje. Sa jedne njegove strane nalazi se kuhinja, koja sadrži zid kreiran od staklenih blokova, kroz koje posetioci mogu videti siluete barista.

Takođe, studio je birao specifične materijale kako bi kreirao manje bučnu atmosferu za svoje posetioce.

“Plafon je poprskan akustičnom penom, što doprinosi industrijskom ambijentu i pomaže ublažavanju zvukova generalno otvorenog prostora”, kažu iz studija.

Drop Coffee već ima jednu kafeteriju u Dubaiju, a plan je da svaki ogranak bude povezan sa određenom bojom, dok je boja pomorandže korišćena za Roar Studio dizajn. Ona na besprekorni način akcentuje prostor, a korišćena je za kreiranje prostora za sedenje i jedan deo stolova.

(Luxlife.rs, Foto: Oculis Project)