U slavu prirodi i ljepoti

Američki modni dizajner Oscar de la Renta bio je omiljen u svijetu mode zato što je svojim dizajnom poklanjao eleganciju i samopouzdanje upakovane u najljepše toalete koje laskaju ženskoj figuri.

Dizajnera, koji je umro prošlog oktobra, nazivaju i ocem američke mode, više od pola vijeka je kreirao odjeću te je samim tim bio pasionirani ljubitelj dizajna, umjetnosti, ali i prirode. Ovog velikana modnog dizajna prisjećamo se pričom o jednoj od posljednjih kolekcija na kojima je radio.

Međutim, ovdje nije riječ o odjeći, nego o posuđu. De la Renta je, između ostalog, kreirao i predmete za kuću, a kolekcija posuđa “Botanical” je istinski pozdrav proljeću.

Iako je jedan od njegovih prepoznatljivih uzoraka cvjetni dezen, mnogi ne znaju da je De la Renta bio veliki zaljubljenik u hortikulturu i vrsni poznavalac botanike.

Svoju strast za uzgajanjem raznih biljaka i cvijeća ovjekovječio je kreiranjem kolekcije posuđa od 20 komada u pastelnim i jarkim roza i zelenim bojama. Kolekcija je kreirana u saradnji s njujorškim Botaničkim vrtom, kolekcija reinterpretira otiske i gravure iz rijetkih botaničkih knjiga iz 18. i 19. vijeka.

Božuri i divlja mandragora “rastu” na tanjirima, a držači za papir i čepovi za vinske boce su u obliku dalije, magnolije i gardenije. Motiv arhitektonske strukture nalazi se na tacni i stolnjaku, a posudice za so i biber u obliku su baštenske kućice.

Kolekcija je rađena u jarkim bojama cvijeća i biljaka, kao što su indigoplava, roza, pastelna zelena i jarkozelena. Tema flore se interpretira i u 3D predmetima, poput solanika i zdjele u obliku tikve.

Svi se slažu, ova kolekcija je istinski odraz estetike Oscara de la Rente, odiše romantikom i ljepotom iz prirode i reflektuje njegovu ljubav prema cvijeću i biljkama.

bfc35a770c8522cd8184e4ead925bfa2

IMG_0530

may.leaf  NMH782S_ak  t3T_6E1c5Nhx