Predivno posuđe koje ne bismo sklanjali sa stola

predivno-finsko-posudje

Riječ Taika na finskom znači magija ili bajka, a poznati finski ilustrator i dizajner Klaus Haapaniemi je s punim pravom dao naziv “Taika” svojoj kolekciji posuđa koju je kreirao za poznati brend “Iittala”.

klaus-haapaniemi-posudje

Ova kompanija je na početku bila tvornica stakla, a danas u svojoj ponudi ima impozantan broj predmeta od najrazličitijih materijala, posebno posuđa, za koje se s pravom može reći da su slavlje ljudske kreacije, što vjerno dočarava i posuđe “Taika”.

Šumska bajka

Kolekcija se pojavila 2006. godine i ubrzo je postala “Iittalin” bestseler. Od tada kompanija redovno obnavlja svoje kolekcije novim predmetima i crtežima, koje osmišljava Klaus Haapaniemi.

finski dizajn

Kolekcije su se godinama proširivale, a danas se sastoje od posuđa različitih veličina, zanimljivih posteljina i salveta. Inspirisane su bajkama i šumskim životinjama, pa je svaki komad ukrašen ilustracijama lisice i sove. Zbog neobičnih crteža, svi komadi ove kolekcije izgledaju mistično i fenomenalno.

prelijepo finsko posudje iitala

Haapaniemijeve ilustracije djeluju inspirativno na maštu i pričanje bajkovitih narodnih priča, ispunjenih šumskim likovima. Ovi fascinantni radovi djelimično sadrže i motive kolekcije “Aika”, koju je za isti brend dizajnirao još jedan velikan modernog finskog dizajna, Heikki Orvola.

Posuđe kao dekor

lijepo-sudje

Haapaniemijeva varijacija “Taika” posuđa za 2015. se naziva “Tannesi”, što na finskom znači ples, i inspirisana je njegovim vizuelnim rješenjem koje je uradio za Nacionalnu finsku operu i postavku komada “Doživljaji lukave lije”. Tužna, ali zanimljiva priča istražuje suživot ljudi, životinja i vječni ciklus života, a Haapaniemi je ovu priču oživio i na “Iittalinom” posuđu.

sumska-bajka

Upečatljivim, zabavnim i sofisticiranim ilustracijama prirode, Haapaniemi posebno stavlja naglasak na detalje i njihovu važnost pri dizajnu. Svaki komad posuđa se savršeno slaže s običnim bijelim posuđem, tako da se može koristiti u svakodnevnoj upotrebi u kombinaciji sa čisto bijelim ili crnim komadima posuđa.

tanjiri

Pored toga, svaka šolja ili tanjir predstavlja svojevrsni dekor koji može stajati sam za sebe. Iako posuđe izgleda kao najfiniji porcelan, veoma je otporno i sigurno za upotrebu i može se koristiti u frižideru, mikrovalnoj i mašini za pranje posuđa.

posudje-kao-dekor