U Sarajevu otvoreni 10. Dani arhitekture

Deseto jubilarno izdanje festivala Dani arhitekture, otvoreno je u srijedu, 17. maja, u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine.

U prostorijama Zemaljskog muzeja je otvorena izložba Kontinuirani enterijer, nastala u produkciji Dana arhitekture i kuratora ovogodišnjeg izdanja festivala, Idisa Turata. Izložba, jednako zanimljiva zbog svoje prostorne postavke kao i samog sadržaja je posjetiocima pokazala dobre arhitektonske prakse, ali i različite aktivnosti i sadržaje koji spajaju ljude na prostoru od Švicarske na sjeveru do Turske na jugu Evrope.

Nakon izložbe, u Botaničkoj bašti muzeja održana je Kontinuirana zvučna instalacija, koja je istraživala kako prostor utiče na percepciju zvuka i da li se promjenom pozicije mijenja i „zvučna slika“ posjetioca.

dani arhitekture sarajevo

A zatim – dugo očekivani videomapping! Svi prisutni su mogli uživati u u audio – vizuelnom spektaklu, koji je nakratko potpuno promijenio fasadu Zemaljskog muzeja BiH, a isti je rađen u produkciji LIFT + BLOW UP + WALTER + BILLAIN.

Bogat program upotpunjen je i koncertom. Klabika Collective je festivalu za deseti jubilej poklonila koncert hrvatskog elektro pop dua Nipplepeople. U svom premijernom nastupu u Sarajevu, Nipplepeople su oduševili publiku i upotpunili ceremoniju otvaranja.

Tradicionalno dobar videomapping, nekonvencionalna i kvalitetna izložba i drugi sadržaji su znak da će publika imati u čemu uživati u jubilarnom izdanju Dana Arhitekture.