U Britaniji će se graditi prvi stadion od drveta na svijetu

Kompanija Zaha Hadid Architects (ZHA) gradiće nesvakidašnji stadion za britanski fudbalski klub Forest Green Rovers iz grada Nailswortha. Biće to prvi stadion od drveta na svijetu. Imaće 5.000 sjedišta.

Londonska kompanija koju je osnovala preminula britansko-iračka arhitektica Zaha Hadid pobijedila je na međunarodnom takmičenju za dizajn stadiona u konkurenciji 50 drugih firmi.

Stadion će biti “najzeleniji” na svijetu jer će biti izgrađen isključivo od drveta i snabdijeveće se obnovljivom energijom.

“Naš novi stadion imaće najniži sadržaj ugljika od bilo kojeg stadiona u svijetu. To će stvarno biti najzeleniji fudbalski stadion”, kazao je predsjednik kluba Dale Vince.

Stadion će imati valoviti oblik, a vodiće se računa o položaju svakog posjetioca kako bi on imao nesputan pogled sa tribina na teren.

ZHA je poznata po gradnji Aquatics Centra za Olimpijske igre u Londonu 2012. godine i areni za Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Kataru 2022. Takođe su dizajnirali stadion za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine, ali im je na kontroverzan način ovaj posao uzet iz ruku u korist drvene verzije japanskog arhitekte Kenga Kume.

Kompaniju ZHA nakon smrti osnivačice Hadid vodi njen nekadašnji partner Patrik Schumacher. Studio je nastavio vrijedno raditi, a nedavno su završili zgradu lučke uprave u Antverpenu i otkrili planove za arheološki centar u Saudijskoj Arabiji, kao i trofej nagrade Brit Awards.

 drveni-stadion-2
drveni-stadion
stadion
zha-stadion
klix.ba