Donald Trump voli graditi nebodere, ovo je 10 najpoznatijih

trump-world-tower-new-york

Američki predsjednički izbori održavaju se sljedeći utorak, a izgleda da se Donald Trump opasno približio Hillary Clinton i trenutno ima jako dobre šanse za pobjedu.

Trump je još prije ulaska u politiku postao širom svijeta poznat kao biznismen koji se, između ostalog, bavio izgradnjom i razvojem nekretnina.

Najprepoznatljivije Trumpove nekretnine su njegove stambene i hotelske kule, a nastavku pogledajte njih 10.

Trump Tower, New York

trumpove-zgrade-newyork-1

Ova 58-spratna zgrada nalazi se na 5 Aveniji na Manhattanu. Ovdje su smještene glavne kancelarije Donalda Trumpa, a tu je i sjedište njegove predsjedničke kampanje.

Izgrađena je 1983. godine. Odlikuje je stepenasto zasađeno drveće koje se nalazi u okviru cik-cak fasade.

Trump International Hotel and Tower, Chicago

trumpove-zgrade-newyork-chicago2

Firma poklonik nebodera – Skidmore, Owings i Merrill (SOK) je dobila zadatak da projektuje ovu 423,4 metara visoku kulu u okviru dijela Chicago River.

Trump je prvobitno najavio da će ovo biti najviša zgrada na svijetu, ali planovi su skalirali nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine.

Trump Ocean Club, Panama City

trumpove-zgrade-panama3

Kolumbijska firma Arias Serna Saravia stoji iza jedinog latino-američkog Trampovog projekta.

Ova kula izgrađena je 2011. godine. Njena forma je nalik jedru i uključuje 369 hotelskih soba i 700 apartmana, a uz to ima i privatni klub na plaži.

Trump Towers, Istanbul

trumpova-zgrada-istanbul

Prva  Trampova kula „Trump Towers“ koja je sagrađena u Evropi je zapravo sjedinjeni par – jedna je poslovna zgrada a druga stambena koja sadrži više od 200 stanova. Uz njih se nalaze trgovački centar i multipleks bioskop koji ih povezuju.

Navodno, turski vlasnik tornjeva i predsjednik te zemlje žele ukloniti Trumpovo ime sa zgrade, nakon što je iznio dosta negativnih stavova o muslimanima.

Trump International Hotel and Tower, Toronto

trump-toronto

Ovaj neboder savisinom od 277 metara predstavlja drugi najviši neboder u Kanadi. Projektovala ga je firma Zeidler Partnership Architects i nalazi se u finansijskoj četvrti Toronta. Kula uključuje 260 luksuznih hotelskih soba i 109 apartmana (stanova).

Zgrada je takođe imala problema vezanih za ime. Prošle godine gradonačelnik Toronta pozvao je svoje graditelje i grad, da se distanciraju od Trumpa nakon što je imao anti-muslimanske opaske.

Trump World Tower, New York

trump-world-tower-new-york

Zatamljena bronzana stakla prekrivaju ovu stambenu kulu zlokobnog izgleda koja se nalazi na istočnoj strani Manhattana.

Kula ima 72 sprata i projekat je arhitekte Costasa Kondylisa. Završena  je 2001. godine i tu su snimljenje scene za krimi dramu iz 2007. godine „Before the Devil Knows You're Dead“.

Trump International Hotel, Las Vegas

trump-nevada

Pustinja Nevade reflektuje zlatnu fasadu hotela i apartmansku zgradu.

Kula je sa svojih 200 metara najviša stambena zgrada u gradu. Trebalo je da dobije i blizanca uz nju 2008. godine, ali je projekat i dalje na čekanju.

Trump Towers, Sunny Isles Beach

trump-miami

Ove tri identične kule, svaka sa 271-jedinicom nalaze se rame uz rame uz obalu mora na Floridi u odmaralištu „Sunny Isles Beach“, sjeverno od Miamija.

Zgrade imaju zaobljene balkone „isječene“ iz  bijele fasade jer je u planu bilo da “gledaju” istovremeno u tri pravca. Projektovane su od strane lokalne arhitektonske firme Sieger Suarez.

Trump SoHo, New York

trump-soho

Ovu 46-spratna kula obavijena dvostranim ogledalima nalazi se u okviru Soho distrikta na Manhattanu. Projektovala je firma Handel Architects, dok je za enterijer bio zadužen David Rockwell.

Označeni kao hotelski apartmani, ove jedinice ne mogu biti zakupljene od strane iste osobe više od 29 dana u periodu od 36 dana, odnosno više od 120 dana u godini.

Trump Tower, Manila

trumo-manila

Stambena kula koja je u planu da bude završena ove godine u okviru „Century City“ u Makati u Manili će postati jedna od najviših zgrada na Filipinima.

Njen dizajn koji karakterišu oguljeni uglovi je osmislio arhitekta Jason Pomeroy dok je radio na Broadway Malyan u Aziji.