Trikovi za čišćenje drvenog namještaja

Neke se mrlje čine nerješivima, ali uz malo mašte i preparata iz kućne radinosti, moguće ih je otkloniti. Ovi savjeti za čišćenje namještaja mogu vam život učiniti lakšim i jednostavnijim.

  • Skrivanje ogrebotina u drvenom namještaju

Probajte sakriti ogrebotine u drvenom namještaju koristeći dječje pastele. Odaberite odgovarajuću boju i rastopite komadić pastele. Utrljajte dobiveni vosak u ogrebotinu i tako je sakrijte. Također, možete i prepoloviti sjemenku brazilskog ili crnog oraha, te je utrljati u ogrebotinu.

  • Blistavi drveni namještaj

Kako biste dodali sjaj drvenom namještaju, premažite ga sirćetom prije polirannja.

  • Uklanjanje prljavštine i mrlja s namještaja od sirove borovine

Sirovo borovo drvo je mekano i ako nije zaštićeno brzo će se zaprljati. Prljavština i mrlje s takvog drveta mogu se očistiti bilo kojom tekućinom za čišćenje. Međutim, morate biti oprezni. Ako ćete je koristiti u prevelikim količinama, mogli biste ostaviti mrlje. Njih možete ukloniti i ako izbrusite drvo.

  • Uklanjanje tragova čaša na drvenom pokućstvu

Ako je moguće uklonite tragove čaša s pokućstva dok su još svježi, trljajući ih mekanom krpom. Ako su se osušili, primijenite sredstvo za poliranje za namještaj na bazi ulja. Možete pokušati s još nekoliko tehnika. Na mrlju stavite puno majoneze i ostavite je preko noći, te sljedećeg dana obrišite mekanom, suhom krpom. Možete na vlažnu krpu staviti malo paste za zube, u kojoj nema gela, i prašak za pecivo te nježno protrljati. Takođe, možete napraviti i mješavinu od ulja i soli, ostaviti je 15 minuta na mrlji, te obrisati i ispolirati namještaj kao i obično.

  • Čišćenje antiknog namještaja

Ako ne pazimo s napicima, možemo oštetiti stvari koje nam puno znače. Prije nego što odložite piće na antikni sto, svakako stavite podložak. Ako ipak otavite trag na drvetu najbolje je što brže reagovati. Imate nekoliko opcija. Majoneza ostavljena na mrlji preko noći obično je dovoljna da se ona ukloni, kao i bijela pasta za zube. Ako odmah možete doći do mrlje, najbolje ju je prvo osušiti fenom. Ako niste sigurni u vezi korištenja tih proizvoda na namještaju, isprobajte ih na slabo vidljivom području prije nego primijenite ove tehnike čišćenja.

  • Kako ukloniti bijele mrlje s namještaja

Ako imate bijele mrlje na drvenom namještaju, potrudite se ukloniti bijeli, mutni sloj ili bi vam se drvo moglo trajno oštetiti. Istrljajte površinu mekanom krpom koja je bila namočena u pola čaše mješavine amonijaka i vode. Odmah obrišite namještaj suhom krpom i ispolirajte ga. Ako su bijele mrlje još uvijek vidljive, upotrijebite staklenu vunu i maslinovo ulje kako biste nježno protrljali drvo, a nakon toga ga premažite voskom. Za jako duboke mrlje u drvo utrljate pepeo cigarete. Ako se bijele mrlje i dalje vide, moraćete oguliti lak.

Izvor – domosfera.hr