Za koridor ‘5 C’ 750 miliona evra od EBRD

Na Trećoj investicionoj konferenciji o zapadnom Balkanu u Londonu potpisan je dodatni sporazum sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj /EBRD/ u iznosu od 750 miliona evra za četiri dionice na auto-putu “5 C” u dužini od oko 70 kilometara, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Od ovih sredstava 500 miliona evra biće utrošeno na teritoriji Federacije BiH, a 250 miliona evra na teritoriji Republike Srpske.

Na ovaj način biće kompletirana važna dionica koja će povezati prostor cjelokupne BiH i omogućiti nove investicije, jači protok robe i ljudi, a na kraju i ekonomski razvoj BiH.

Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić rekao je na konferenciji, koju organizuje EBRD, da je za BiH i cijeli region važno da su svi razumijeli da je nedostatak, prije svega transportne infrastrukture, jedan od najvećih razloga usporenog ekonomskog razvoja regiona i da je to fokus daljeg djelovanja kako EBRD-a, tako i Evropske investicione banke.

Zvizdić je istakao da BiH ima značajne potencijale u bogatim prirodnim resursima i da se kvalitetnim projektima može dodatno podstaći privredni razvoj BiH i regiona.

Prema njegovom mišljenju, zemlje zapadnog Balkana treba da definišu zajedničke interese i da ih u narednom periodu pretoče u regionalne projekte.

Konferenciji prisustvuju i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, premijeri Albanije Edi Rama, Makedonije Zoran Zaev, Srbije Ana Brnabić, Crne Gore Duško Marković i samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj.

(Srna)