Hrvatski start-up predstavio prvi “pametni novčanik” na svijetu

Hrvatski start-up Baggizmo predstavio je prvi pametni novčanik na svijetu, a zove se Wiseward.

Za ovaj inovativni proizvod sredstva skupljaju putem Kickstarter kampanje, a njegova posebnost je što unaprjeđuje zaštitu nošenja ličnih stvari uz pomoć integrisane tehnologije.

Tehnologiju je u potpunosti razvio Baggizmo tim u Hrvatskoj pod vodstvom Ladislava Jurića, a sam pametni novčanik je opremljen senzorima i elektronikom koja mu daje dodatne “pametne funkcionalnosti”.

prvi pametni novcanik na svijetu

“Baggizmo Wiseward prvi je pametni novčanik na svijetu koji je zapravo integrisao više različitih aspekata zaštite u isti proizvod. Niti jedan od konkurenta ne posjeduje UV i RGB LED lampice, akcelerometar za npr. detekciju pada novčanika, niti magnetni senzor za npr. detekciju kada je novčanik otvoren i sl.”, istaknula je Izvorka Jurić, voditeljica razvoja proizvoda i brandinga Baggizmo.

U novčanik može stati do 15 kartica, ima mogućnost bežičnog punjenja kako biste u mraku mogli uz pomoć LED-ica izvaditi onu željenu.

Ima i UV lampu za provjeru je li novčanica možda faslifikovana, a uz pomoć Bluetootha se spaja na mobitel vlasnika i zvučnim alarmom može upozoriti ako je on zaboravio ponijeti novčanik sa sobom.

Može se pohvaliti i žiroskopom, brzinomjerom, a vlasnik može znati i je li neko otvarao novčanik, premještao ga i slično…

Kako ističu iz tima, novčanik je dizajniran tako da bude pregledan i funkcionalan, ali istovremeno zanimljiv i moderan, a koristili su pritom ekološke materijale te dolazi i u nekoliko atraktivnih boja.