Tri načina da zaštite biljke od jakih kiša

Prema najavam meteorologa do kraja septembra čeka nas kiše više nego inače u ovom periodu godine. kako se jesenje kiše sve češće pretvaraju u oluje, ako imate biljke na otvorenom prostoru, treba da ih zaštite na neki način od jakih kiša i vjetra.

Potpuna zaštita od kiše moguća je samo u staklenicima i plastenicima, ali čak i u malim baštama moguće je preduzeti bar osnovne korake kako bi zaštitili najdelikatnije cvjetnice.

Pokrijte biljke

Baš tako, pokrijte ih. To ne znači da treba baš da pravite prekrivače za svaku od njih, ali možete da se potrudite oko onih najdelikatnijih. Ako imate mogućnosti, nabavite specijalne prekrivače za biljke u leji ili zvona, a ako to ne možete, napravite sami improvizovana zvona od velikih plastičnih balona za vodu.

zastita biljaka od jake kise

U slučaju da se približava velika oluja, možete čak i da navučete obične providne kese koje ste tu i tamo malo izbušili na osetljive biljke. Idealno je, naravno, ako postavite prvo nekoliko štapova sa strane, da tu kesu pridrže, a na dnu je otežajte zemljom.

 Napravite barijeru

Ako imate veći vrt sa dosta biljaka uoči najavljenih velikih padavina možete da napravite improvizovanu barijeru. Poslužiće, recimo, nekoliko baštenskih kolaca i bala sijena: zabodite po jedan kolac kroz seno, sa obje kraće strane, pa ih poredajte jednu do druge.

Postavite ih na dovoljnoj udaljenosti da ostane dovoljno prostora da barijera skrene potočiće vode.

 Postavite dodatna ojačanja

Svaka jaka kiša najčešće dolazi s vjetrom. Zabodite po neki kolac uz svaku osjetljivu biljku, a idealno bi bilo da preko najnježnijih postavite žičanu ili neku drugu zaštitu.

zastita biljaka

Provjerite da li su vezani izdanci i ojačajte postojeće glavne veze. Sigurno će šteta biti manja, a posao na čišćenju bašte nakon nepogoda lakši.