U Saudijskoj Arabiji planiraju izgraditi grad s umjetnim oblacima za kišu, letećim taksijima…

U javnost su procurili novi detalji o ambicioznom planu Saudijske Arabije da izgradi mega grad u pustinji službeno poznat kao projekat Neom. Prema pisanju žurnala Wall Street, plan je da naprave i umjetne oblake koji će proizvoditi kišu, robotske kućne pomoćnice i plažu s pijeskom koji sjaji u mraku.

Grad će biti veličine Massachusettsa, a u njemu će se nalaziti futuristička, u nekim slučajevima i čudna tehnologija. Na gradu rade tri velike konsultantske firme – McKinsey&Co, Boston Consulting i Oliver Wyman, a kreator je princ Mohammed Bin Salman.

U konsultantskim izvještajima navodi se kako će u gradu biti leteći taksiji te veliki umjetni mjesec koji će svijetliti svake noći. U svrhu sigurnosti bit će korišteni dronovi, sigurnosne kamere i tehnologija za prepoznavanje lica koja će pratiti svakog građana stalno.

Časove u školama će predavati holografski učitelji, a Neom će imati vodeći edukativni sistem na planeti.

Također, planirano je da izgrade i otok Jurassic Park s robotima dinosaurusima koji će zabavljati stanovnike i posjetioce.

Neom se gradi u okviru Salmanovog vizionarskog plana da do 2030. godine modernizuje i preinače saudijsku ekonomiju kako bi smanjili oslanjanje Kraljevstva na fosilna goriva.

(klix)