Stepenice mogu biti zaista spektakularne, evo nekoliko najpoznatijih

O stepenicama u enterijeru često pišemo. One ne samo da su važan konstruktivni element, kao poveznica između etaža, u modernim enterijerima često su fokusni arhitektonski element u prostoru.

Ali danas pričamo o javnim stepenicama, od kojih se većina nalazi na otvorenom prostoru i svake od njih predstavljaju jedinstven arhitektonski element.

Neke su sagradili poznati arhitekti, poput Renca Pianija, a neke su sagradili neimari vijekovima ranije.

I to ne samo da su spektakularne poveznice između prostora – na visokim stijenama, između planina, strmovitih brežuljaka… ove stepenice su posjećene turističke destinacije.

Zato, ako se ne plašite visine, upišite neku od ovih destinacija na listu želja za putovanja.

Magična Planina (Duisburg, Njemačka)

1

Magična planina Tigra&Kornjače je zapravo rolerkoster, s tim što ima strukturu stepenica po kojoj možete šetati. Petlju su dizajnirali njemački umjetnici Heike Mutter i Ulrich Genth, a sa nje se pruža prekrasan pogled na okolnu prirodu.

Vrata raja (Kina)

vrata raja kina

Ove stepenice se nalaze u parku prirodu Tianmen a posjetiocima omogućavaju da doslovno prehodaju planinu. Zamislite samo kakav pogled posjetioce čeka nakon ove “šetnje”.

Chan Baori, stepenice iz 9. vijeka (Indija)

stepenice indija

Ovih 3 500 stepenice vode ispod površine zemlje i predstavljaju jednu od najatraktivnijih znamenitosti u sjeverozapadnoj Indiji.

Mojsijev most (Holandija)

most preko brane

Ovo je više za kategoriju spektakularnih mostova ali s obzirom da se sastoji od stepenica ne možemo ga izostaviti. Izgrađen je od vodonepropusnog drveta, a iako ne izgleda kao da je riječ o vrhunskoj tehnologiji nivo vode s obje strane brane kontrolišu zidovi ograde.

Stepenice na Santoriniju (Grčka)

stepenice na santoriniju

Ko može odoliti stepenicama na Santoriniju?! Ako bacite pogled na Instagram, shvatićete – niko ko je posjetio ovo prelijepo Grčko ostrvo. Inače, pored kreč bijelih kućica, upravo ga stepenice čine posebnim.

El Peñon de Guatape (Kolumbija)

ElPenolStairs

El Peñon de Guatape je stijena visoka preko dvije hiljade metara a do njenog vrha vodi 600 stepenica. Stijena je glavno turističko obilježje regije Medellin.

Kaskadni univerzum (Škotska)

kaskadne stepenice

25 setova stepenica Kaskadni univerzum nalaze se u privatnom dvorištu pod nazivom Bašta kosmičkih spekulacija. Dizajnirao ih je Charles Jencks i njegova pokojna žena, a simbolizuju način na koji se univerzum odmotova u rasponu milijardi godina.

Angkor Wat (Kambodža)

angor vat

Angkor wat u Kambodži je kompleks u kojem se nalaze neki od najvećih religijskih objekata na svijetu. Sagrađen je u 12. vijeku kao Hindu hram za Vishnu, boga zaštite.

Kmerska arhitektura je fascinantna, a uključuje hramove sa stepenicama na koje se ljudi i danas mogu popeti, a ubrajaju se među najstrmije na svijetu.

Kažu da je poseban doživljaj popeti se na vrh hrama u vrijeme izlaska i zalaska sunca.

Pompidou Centre (Pariz, Francuska)

Pompidou pariz

Ako planirate put u Pariz i razgledanje kulturnih znamenitosti Centar Pompidou bi trebao da bude na listi obaveznih obilazaka. U njemu se nalazi nekoliko kulturnih institucija, uključuijući i najveći Muzej moderne umjetnosti u Evropi.

Poseban doživljaj će vam biti šetnja stepenicama koje otkrivaju egzoskeleton strukture objekta. Za njihov dizajn bio je zadužen poznati arhitekta Renzo Piano.

Machu Picchu (Peru)

macu picu stepenice

Jedno od Sedam novih svjetskih čuda, sveti grad Inka, sastoji se od tri brda na koja se možete popeti ako ste voljni preći hiljada i hiljada strmih stepenica.

Većina onih koji jesu kažu da je to jedna od najboljih avantura života.