Trendovi u uređenju: Dinamika u kuhinji

Izgled kuhinje se mijenja. Ono što je nekad bilo teško zamislivo, polako ulazi i u naše kuhinje – ormarići pastelnih boja, različito nivelisani kuhinjski elementi, smjela upotreba dekora u prostoriji, koju smo tako često podređivali isključivo njenoj funkciji.

 

Boje

 

Kuhinje u barbie roza, neboplavoj i pastelnozelenoj zvuče kao dio hrabrog ili ekstravagantnog doma, ali zapravo bile su uobičajene kuhinje sredinom prošlog vijeka. Pastelnozeleni kredenci za suđe zahvaljujući popularnosti restauracije sada su ponovo prisutni u savremenim kuhinjama.

 

51bd473adbd0cb3f90000291._w.540_s.fit_

 

Za one koji vole i uživaju u bojama dobra vijest je da su se boje vratile u kuhinje. Pastelne, ali i bogate nijanse poput smaragdne i purpurne sada se nalaze u savremenim kuhinjama. Iako su se kuhinjski ormarići bogati bojom do sada izvodili u visokom sjaju koji im je davao luksuzni izgled, to više nije slučaj. Ako birate upečatljivu boju za kuhinju – neka bude u mat tonu. Djelovaće smirenije, jednostavnije, a elegantnije.

 

55d7722b697ab07d88009320._w.540_s.fit_

 

Kuhinje u dvije boje još su jedan trend koji se stidljivo pojavljuje u našim domovima. Oni koji se usude koristiti više boja, razbijaju monotoniju i uvode dinamiku u kuhinjski prostor. Kao i sve ostalo što se tiče uređivanja, Skandinavci to rade sjajno, a u skladu s njihovim striktnim ukusom, najpopularnija varijanta je kombinovanje kuhinjskih ormarića u bijeloj i boji prirodnog drveta. Moderno, a toplo i domaćinski, najbolje iz oba svijeta.

 

51bd4749d9127e26000021d4._w.540_s.fit_

 

Materijali

 

Drvo ostaje neprevaziđen materijal u opremanju doma, pa tako i kuhinje. Ono je prirodan, bogat, svrsishodan materijal koji omogućava kvalitet i naknadne izmjene u smislu boja i dekora. Kuhinje u prirodnoj boji drveta, čak i kada se izvode od iverala i medijapana, rezultat su težnje ka prirodnijem izgledu doma.

 

Moderan luksuz u kuhinju vraća mermer i metale. Mermer se u uređenje enterijera vraća u svim vidovima, od skupocjenih praktičnih i dekorativnih predmeta do elemenata kao što su kuhinjske radne ploče. Kao i drvo, prirodni je materijal kojem, pored raskošne teksture, nije potrebna nikakva dodatna dekoracija, a sam je po sebi ukras minimalističkim i jednobojnim kuhinjama.

Image

Metal je već godinama popularan materijal u kuhinji, a neće ga nedostajati ni u ovoj godini. Ali, metale poput nerđajućeg čelika istisnuli su “topli” metali poput mjedi, zlata i bakra, koji daju efekat sofisticiranosti i topline. Trenutno je ovo i najveći trend u uređenju modernih kuhinja: bakarne slavine, mesingane ručkice, posude u boji zlata…

 

Screen-Shot-2015-09-10-at-10.28.16