Kuhinje u retro stilu: Samo za odabrane

Izbor stila kuhinje zavisi od vaših potreba, afiniteta i mogućnosti. Svaki stil ima svoje prednosti i mane, a stil kuhinje treba birati tako da se uklapa u viziju i stil života.

Ako provodite puno vremena u kuhinji, vjerovatno ćete izabrati tradicionalnu kuhinju. Ako uređujete kuhinju u vikendici, vjerovatno ćete posuditi neke motive francuske kuhinje, a ako živite bržim životom i u manjem prostoru, minimalističku ili modernu.

retro-furniture-kitchen-ideas

Ali, ako su vam neodoljive kuhinje koje podsjećaju na kuhinje naših mama i baka, onda je za vas retro kuhinja. Modernizacija starih kuća i stanova, a da pritom ne ostanu bez svog integriteta, odobrava retro stilove pri njihovom uređenju.

Zastupljenost ovog stila naročito je izražena u kuhinjama.

Retro je uvijek prisutan

Iako su saloni namještaja prepuni moderno dizajniranih komada namještaja ravnih i čistih linija, njihova prisutnost ni na trenutak nije ugrozila zanimanje kupaca za “vječni” starinski namještaj – retro stil i dalje je obožavan.

Retro stil je neiscrpan izvor inspiracije kako za oblačenje, pravljenje nakita, tako i za uređenje prostora, pogotovo kuhinja.

Moderni aparati, frižideri u bojama, lampe, vage, limenke za čuvanje namirnica, samo su dio predmeta za kuhinje u retro stilu, iako se odlično uklapaju u svaku kuhinju, dajući joj šarm i toplinu.

IMG_4742

Bitno je da kuhinjski elementi, radne površine, šporeti, sudoperi, stolice i stolovi, izgledaju kao da su stari nekoliko desetina godina. Ali, samo izvana – unutrašnjost takvih “starinskih” elemenata mora biti funkcionalna i maksimalno prilagođena savremenom načinu života.

Bez obzira na to da li žudite za veselim retro prostorom u stilu pedesetih ili otmjenim viktorijanskim stilom, vintage kuhinja je stil za kuvara koji želi poseban šarm prošlih vremena.

Kuhinja u stilu pedesetih spaja boju rubina, žutu i tirkiznu, dok zagasite boje karakterišu paletu viktorijanskog stila.

retro detalji u kuhinji

Retro osvježenje

Bez obzira na to kako je kuhinja namještena, vrlo lako se može osvježiti u retro stilu sa malo boje, šarenim stolnjakom, plastičnim detaljima u raznim bojama, sjedalicama za stolice presvučenim u štofove sa retro motivima.

Retro stil daje mogućnost igranja bojama, materijalima, pa čak i kičastim predmetima.

kitchen-retro-kitchen-diner

Retro kuhinjski ormarići su od drveta, najčešće s izrezbarenim dekoracijama. Zidovi između donjih i gornjih elementa obloženi su retro keramičkim pločicama, autentično manjih dimenzija, poredane vertikalno ili horizontalno.

Sa svjetlijim bojama pločica stvoriće se još veće reflektovanje svjetlosti i sama kuhinja će biti svijetla i sjajna.

Ormarići, takođe, mogu biti ofarbani po želji, a za retro efekat najbolje u neku pastelnu boju. Važno je da se ona uklopi s ostalim elementima i bojama u ovom prostoru. Ručice na ormarićima i ladicama su u tradicionalnom stilu, mesingane i veoma dekorativne.

retro stil kuhinje

Za maksimalni retro efekat u kuhinji postavlja se linoleum na pod. Njegovo postavljanje je veoma jednostavno, a pritom se radi o prirodnom materijalu. U tom slučaju pod se može jednim dijelom prekriti tepihom. Linoleum i drveni podovi su najčešće upotrebljivani u prošlim vremenima.

U kuhinjama uređenim u stilu sredine prošlog vijeka najveći akcenat stavljen je na porcelan, glavni dekorativni element.

retro stil kuhinje

Zato su na većini kuhinjskih elemenata vrata na ormarićima sklonjena, a njihova mjesta zamjenjuju i police. U ovom slučaju postiže se i dodatni efekat, veća i prostranija kuhinja.