Trendovi u arhitekturi koji su obilježili 2016.

dvorisne kucice

Na kraju svake godine podvlačimo crtu i izdvajamo najupečatljivije stvari iz godine iza nas u različitim segmentima života. U nastavku slijedi lista arhitektonski trendova koji su obilježili 2016. godinu u svijetu.

Minimalistički enterijeri

minimalisticki enterijeri

Na svjetskoj sceni unutrašnje arhitekture ove godine je dominirao mermer, kvalitetne drvo i zidovi u boji. Kako bi se zadržao prikaz elegancije i sofisticiranosti minimalizam je sigurna zona u kojoj se mogu spajati.

Niskoenergetske kuće

niskoenergetske kuce

O niskoenergetskim kućama i zgradama priča se sve više i ovo je sistem gradnje koji preferira većina arhitekata. To i dokazuju dizajniranjem modernih kuća koje izgledaju fantastično.

Zajednički prostor za život i rad

zajednicki prostor za zivot i rad

Nove generacije milenijalsa u protekloj godini su počeli proces redefinisanja načina na koji živimo i radimo. Broj zajedničkih prostora za rad (co-working) i kod nas je svakim danom sve veći, dok je u Velikoj Britaniji završen zanimljiv prostor za zajedničko stanovanje starijih ljudi.

Ugljenisano drvo

ugljenisano drvo

Stara japanska metoda paljenja drveta shou sugi ban, čime paradoksalno drvo postaje otporno na vatru i insekte, ponovo je postala popularna, ali sada širom svijeta. Kuće, zgrade, paviljoni…oblažu se spaljenom drvenom građom.

Londonski trend proširivanja kuća

londonski trend prosirivanja kuca

Kao što znamo, London je najskuplji grad za život, pa ni prostora za stanovanje nema baš u izobilju. Arhitekte su za londonske domove uradile veliki broj impresivnih proširivanja kuća.

Održivost

odrzivost

Studio Zahe Hadid, koji je uradio rješenje za stadion u Engleskoj u potpunosti od drveta, i potpuno održiv univerzitetski kampus u Singapuru samoodrživost zgrada vode na jedan sasvim novi, a bilo je tu još mnogo fascinantni projekata.

Dvorišne kućice

dvorisne kucice

Arhitekte iz velikih gradova, poput New Yorka i Londona, primjetili su porast trenda izgradnje dvorišnih kućica. S obzirom na visoke cijene iznajmljivanja prostora, ko god ima priliku, odnosno dvorište, izgradiće dvorišnu kućicu kako bi dobio dodatni prostor.

Visoki neboderi

visoki neboderi

U 2016. smo vidjeli dosta projekata visokih nebodera. Izgleda da se arhitekte takmiče čiji će biti viši.

Karbonsko vlakno

karbonsko vlakno

Ove godine eksperti su tipovali na karbonsko vlakno kao na materijal budućnosti, tvrdeći da će ovaj materijal donijeti industrijsku revoluciju.