Toranj za usisavanje smoga uspješno čisti vazduh u Pekingu

Toranj za pročišćavanje vazduha kojeg je holandski studio Roosegaarde postavio u Pekingu, gradu u kojem je stopa aeropolucije  vrlo visoka, pokazao se kao efikasan u svojoj namjeni.

Naime, kinesko Ministarstvo zaštite okoliša objavilo je da je zrak oko tornja čišći za 55 odsto nego ranije i da je toranj usisao milijarde PM2.5 čestica iz zagađenog zraka.

Studio Roosegaarde javlja da je toranj tokom 40 dana pročistio 30 miliona kubnih metara vazduha a lokalci su ga prozvali “hramom čistog vazduha”.

Ali, šta učiniti sa svim uhvaćenim zagađenjem? Od smoga koji je toranj zarobio biće napravljen nakit, baš kao što je bio slučaj sa prvim tornjem ovakvog tipa u Roterdamu prošle godine.

Daan Roosegaarde, vlasnik studija, odlučio je potražiti rješenje za onečišćenja zraka u Kini nakon putovanja u Peking prije tri godine, kada je primijetio kako djeca moraju ostati u zatvorenom jer je kvaliteta vazduha jako loša.

Prema informacijama iz studija Roosegaarde, više od 80 posto ljudi koji žive u urbanim sredinama “izloženo je razinama kvalitete zraka koje prelaze granice Svjetske zdravstvene organizacije”.

Ovaj toranj će nastaviti svoju turneju Kinom, a studio Roosegaarde uskoro će objaviti u kojem će gradu biti postavljen.

toranj-za-prociscavanje-vazduha-2

toranj-za-prociscavanje-vazduha-3

toranj-za-prociscavanje-vazduha-4