Tradicionalne švedske peći su ukras enterijera

svedski-kamini

Ono što oduševljava kod skandinavskog dizajna jeste maestralan spoj tradicionalnih materijala i oblika i modernog dizajna. Jedan od takvih primjera jeste prisutnost tradicionalnih švedskih kamina u savremenim, čak i minimalističkim enterijerima.

“Kakelugn”, kako u Švedskoj nazivaju ove kamine, potiče iz 18. vijeka. S obzirom na niske temperature u Švedskoj, bilo je jasno da će cjelodnevno korištenje kamina brzo dovesti do smanjenja nacionalnog blaga – šuma. Kralj je zadužio arhitektu i inovatora Carla Johana Cronstedta i Fabiana Wredea da osmisle način grijanja, odnosno peć koja će emitovati dosta toplote, ali uz upotrebu male količine drveta.

A-beautiful-black-and-bronze-antique-stove-in-a-Swedish-city-apartment-via-Stadshem

Kombinacija tehnologije i estetike

Njihov dizajn je bio odlična kombinacija tehnologije i estetike. Inovatori su postigli ono što je bio njihov cilj, napravili su peć koja ima mogućnost dugog i efektnog zagrijavanja prostora uz malu potrošnju drva za ogrev. Kamin radi na sistemu da se toplota počinje širiti tako što dim vatre cirkuliše vertikalnim kanalom gore-dolje kroz konstrukciju, tako da treba dosta vremena dok ne stigne do dimnjaka.

svedska-pec

Temperatura u peći dostiže 1.200 stepeni, ali ipak zahvaljujući pametnom odabiru materijala, peć možete dotaknuti i osjetiti samo ugodnu toplinu. Jedna vatra može zagrijavati prostoriju i do 12 sati. “Kakelugn” je bila prava tehnološka inovacija, a Švedska je u 19. vijeku imala najbolje grijane kuće iako ima jednu od najhladnijih klima u Evropi. Na početku imale su ih samo bogate kuće i palate, da bi vremenom došle do većine domova.

Light-and-airy-diningroom-with-a-white-Scandinavian-stove-via-Coco-Lapine

Dekor koji plijeni

Ovi kamini se obično postavljaju u ugao prostorije ili na centralni zid, i prave se u okrugloj ili pravougaonoj formi. Kao i drugi veći elementi u skandinavskim domovima, obično su bijele boje. Imaju dvoja mala vrata kroz koja se ubacuju drva, a na vrhu kamina je ukras u obliku krune. Uprkos glomaznosti, njihov divan dizajn plijeni i u svaki prostor unosi prefinjenu dozu šarma istorije i tradicije.

svedske-tradicionalne-peci

Većina ovih kamina je uklonjena iz stanova četrdesetih i pedesetih godina, kada su u zgrade i kuće uvođeni sistemi centralnog grijanja. Originalne peći iz tog perioda danas su rijetke u švedskim domovima, ali Šveđani se ne odriču svoje tradicije, tako da danas postoji nekoliko proizvođača “Kakelugn” kamina.

svedska-pec-kraljica

Neki proizvode kamine kao što su se proizvodili prije 100 godina i više, jer odlično griju i dugo zadržavaju toplotu, dok drugi proizvode kamine s modernizovanim sistemom grijanja, ali istim dizajnom. Zato su “Kakelugn” kamini fokusna tačka svakog prostora u kojem se nalaze, bilo da je opremljen u tradicionalnom ili savremenom stilu.

via-Remodelista