Švedska ima lijek za stres: Staklene kabine usred prirode

Može li priroda zaista biti lijek za stres? Švedska želi saznati tako što šalje pet osoba koji se bave izuzetno stresnim profesijama da provedu tri dana u prekrasnim staklenim “kabinama za opuštanje” na idiličnom ostrvu. Program “72 sata u kabini” nastoji istražiti uticaj prirode na dobrobit ljudi.

Program predvode istraživači Walter Osika i Cecilia Stenfors sa Karolinska Instituta u Stockholmu, a istražuje kako Allemansrätten (sloboda lutanja) utiče na mentalno i fizičko zdravlje ljudi. Cilj istraživanja je širenje svijesti o jedinstvenom odnosu švedskog stanovništva s prirodom i poticanje ljudi širom svijeta da provode više vremena u prirodi.

“Iz godine u godinu Švedska zauzima prvo mjesto na međunarodnim rang listama zemalja s najboljom kvalitetom života. Jedinstven odnos Šveđana s prirodom važan je dio njihove dobrobiti, zbog čega je Švedska napravila program  ‘72 sata u kabini’, piše na njihovom sajtu.

Sretni učesnici su londonski radio komentator, pariški taksist, planer događaja iz New Yorka, njemački policajac i britanski novinar a svaki će provesti tri dana u vlastitoj kabini smještenoj na otoku Henriksholm u zapadnoj Švedskoj, doživljavajući švedski stil života “blizu prirode”.

Sva komunikacija s vanjskim svijetom biće zabranjena. U većini slučajeva učesnici će moći pješačiti, ribati, kuhati, plivati ​​i općenito uživati ​​u mirnom okruženju. Istraživači će biti na licu mjesta kako bi mjerili njihovo blagostanje na osnovu nivoa stresa, sposobnosti rješavanja problema i kreativnosti. Rezultati studije biće predstavljeni u oktobru.

72-Hour-Glass-Cabin-Sweden6-1020x610 72-Hour-Glass-Cabin-Sweden5-1020x610 72-Hour-Glass-Cabin-Sweden4-1020x610 72-Hour-Glass-Cabin-Sweden3-1020x610 72-hour-cabin-1020x61072-Hour-Glass-Cabin-Sweden7-1020x610