Šveđani ne žele rušenje mosta iz 1920. pa nude jako zanimljive prijedloge za rekonstrukciju

Švedski studio Urban Nouveau nudi alternativu rušenju mosta iz 1920-ih godina u Stokholmu, tako što će ga transformisati dodavajući mu stanove i linearni park.

Urban Nouveau je uradio projekat kao odgovor na planove opštine Lidingöa da sruši most Gamla Lidingöbron, koji povezuje švedsku prestonicu sa ostrvom Lidingö. Projekat podrazumeva zamjenu postojećeg mosta sa modernom konstrukcijom.

Urban Nouveau predlaže pretvaranje palube postojećeg mosta u linijski park i izgradnju 50 stanova ispod, unutar čelične konstrukcije.

Studio je izračunao da će prodaja kuća platiti obnavljanje mosta i njegovo pretvaranje u „moderan javni park”.

„Prijedlog je 100% ozbiljan”, rekla je Sara Gersransson, izvršna direktorka Urban Nouveau. „Rješava sve infrastrukturne, tehničke, ekološke i ekonomske zahtjeve. To je potpuno izvodljiva alternativa generičkom mostu koji je Opština odlučila da gradi.”

Gamla Lidingöbron je željeznički i pješački most preko vodotoka na sjeveru Stokholma koji je izgrađen 1925. godine.

Lokalna opština planira da počne izgradnju novog mosta 2019. godine, sa planiranim završetkom u 2021. godini. Most Gamla Lidingöbron biće uništen nakon što novi most postane funkcionalan 2022. godine.

„Gamla Lidingöbron je jedinstven i njegova kulturna istorijska vrijednost se vremenom povećava”, rekla je Gersransson. „Bolje je popraviti postojeću konstrukciju nego napraviti tone otpada rušenjem. Most predstavlja važan simbol za Stokholm.”

U cilju finansiranja, jačanja i obnavljanja postojećeg mosta, Urban Nouveau predlaže izgradnju 50 stanova unutar čelične konstrukcije.

Postavljeni duž mosta, stanovi bi imali staklene fasade sa obe strane i dvostruko visoke plafone. Svakom stanu bi moglo da se pristupi privatnim liftom i stepenicama.

„Umjesto konzervacije, ovaj projekat se odnosi na obnavljanje i razvoj istorijske konstrukcije kao način da se spasi od rušenja”, dodala je Gersransson.

Urban Nouveau je pokrenuo peticiju sa ciljem spašavanja mosta.

„Posle objavljivanja našeg prijedloga u lokalnim medijima primili smo uglavnom pozitivne komentare lokalne zajednice, započela je javna rasprava, a uz globalnu podršku ćemo i realizovati ovaj projekat“, zaključila je Gersransson.