Šveđani osmislili revolucionaran način grijanja uz pomoć kompjutera

Šveđani su osmislili revolucionaran način da zagriju svoje domove – uz pomoć kompjutera!

“Oblak (Cloud) je pravo mjesto! Svaki put kada stavite fotografiju na Instagram, čestitate nekome rođendan na Facebooku ili gledate nešto preko servisa Netflix, te informacije počivaju u masivnim serverima. Svi su oni povezani u redove i ‘kule’ u džinovskim skladištima,” navodi Bi-Bi-Si u serijalu “Neispričani svijet”.

Jedan od takvih centara nalazi se u Stokholmu, a reporter britanskog servisa ga je obišao i primjetio da je vazduh “svjež i suv”, da nema trunke prašine i da su redovi servera prekriveni gomilom lampica.

“Iznad svega, veoma je bučno. Kompjuteri se, kao što znamo i po svojim računarima, griju, i potrebno je mnoštvo ventilatora kako bi se ohladili do temperature za normalno funkcionisanje. Zamislite toplotu vašeg laptopa nakon više sati korišćenja, pomnoženu hiljadama kompjutera u masivnom skladištu. Svi rade sedam dana nedjeljno, 24 sata dnevno bez prestanka.”

Toplota je, kao što znamo, energija, a Šveđani su odlučili da tu energiju pretvore u toplinu svojih domova!

Projekat se zove “Stockholm data parks” i napravljen je u saradnji sa gradskim vlastima i lokalnom agencijom za nadzor grijanja. Učestvuje sve više ovakvih centara širom grada, a nedavno je program objavio partnerstvo sa centrima velikih brendova kao što su Ericcson i H&M.

Evo kako funkcioniše – hladna voda kroz cijevi ulazi u centre podataka, gdje služi kako bi ohladila vazduh koji zatim dolazi do servera i sprječava ih da se pregriju. Ta voda zatim “odlazi” iz cijevi u toplane, gdje biva distribuirana putem sistema za grijanje.

Čelnici projekta očekuju da će do sljedeće godine moći da zagriju 2.500 domaćinstava u Stokholmu, ali je dugoročni cilj opcija grijanja čak deset odsto cijelog Stokholma do 2035. godine.

“Samo 10MW energije potrebno je da se zagrije 20.000 stanova, a da biste shvatili brojke, reći ćemo vam da tipičan centar kompanije kao što je Facebook koristi 120MW,” završava reporter Bi-Bi-Sija.

(mondo.rs)