8 pravila uz koje ćete maksimalno zagrijati dom

grijanje

Sezona grijanja je već uveliko u toku, a kako biste optimalno iskoristili vaše radijatore donosimo vam donosimo 8 načina kako što efikasnijje iskoristiti grijanje bez obzira koju vrstu grijanja koristite.

1. Izolirajte ulazna vrata

Na ulazna vrata u stan iz hodnika, postavite drveni prag (može se postaviti na ljepilo, ne treba bušiti pod).

Ukoliko ne želite ili ne možete napraviti prag, sa donje strane na krilo učvrstite metalnu ili plastičnu traka sa metlicom koja se može nabaviti u trgovinama i reže se po mjeri. Ako se vrata otvaraju u hladni hodnik ili direktno prema van, ispred vrata postavite zavjese od teškog, gustog materijala, koja će ublažiti nagli nalet veće količine hladnog zraka i propuh.

2. Izolirajte stakla na prozorima koji su vam ‘višak’

Nabavite ploče stiropora debljine 2 do 3 centimetra (običan bijeli EPS ili onaj gušći XPS koji se lakše reže), izrežite precizno oštrim skalpelom na tačnu mjeru širine stakla (trebaće vam više stiropora, jer su ploče 50×100 centimetra) tako da stiropor tijesno uđe između okvira i na taj način neće ispadati.

Prije svega izmjerite otvor i provjerite jesu li bočne strane okomite ili su malo ukošene i ucrtajte liniju rezanja flomasterom na stiroporu. Dodatno ga možete i malo učvrstiti, npr. pribadačom ili čavlićem bočno u drvo ili ljepljivom trakom ako se radi o PVC stolariji. Izvana spustite rolete jer su one dodatna izolacija. Na proljeće jednostavno sklonite ploče.

3. Napravite razmještaj namještaja

Namještaj postavite blizu izvora toplote i što više ga odmaknite od hladnih vanjskih zidova. Takođe, zavjese i namještaj odmaknite od radijatora jer ga na taj način izoliraju i blokiraju strujanje toplog zraka te se zbog toga prostorija ne može zagrijati. Ista stvar je sa sušenjem veša na radijatoru, osim što nije zdravo, prekriva ga i on onda nema učinka.

4. Postavite tepih na pod

Tepih pomaže da se održi temperatura u domu jer zadržava hladan zrak ispod svoje površine. To se pogotovo odnosi na stanove na višim spratovima jer nemaju podlogu koja bi zadržavala toplotu kao što to čini zemlja stanovima smještenima u prizemlju.

5. Nabavite prijenosnu grijalicu

Prijenosnu grijalicu postavite u prostoriju gdje najviše boravite i smanjite temperaturu na peći. Nemojte pregrijavati prostor jer za svaki stepen više utroši se 6 posto više energije. Optimalna temperatura je 20 stepeni Celzijusa.

6. Spriječite odlazak toplog zraka u dimnjak

Kako biste spriječili da topli unutrašnji zrak odlazi kroz dimnjak, blokirate protok zraka balonom za dimnjak. Izaberite balon veličine koja odgovara veličini dimnjaka. Ako zapalite kamin i zaboravite izvaditi balon on će se automatski ispuhati pa se kuća neće napuniti dimom.

7. Vodite računa i o roletnama i zavjesama

Roletne mogu smanjiti gubitak toplote i za 10 odsto pa ih spuštajte noću i navucite zavjese.

Za vrijeme toplijih dana kada se pojavi sunce, razmaknite zavjese i pustite da njegove zrake zagriju stakla na prozorima. To će povećati temperaturu u stanu.

Kutije za roletne izolirajte jer su potencijalna mjesta za velike gubitke toplote.

8. Prostorije prozračujte redovno, ali ne duže od 10 minuta

Redovnim kratkotrajnim provjetravanjem sačuvaće se toplota akumulisana u zidovima i namještaju pa će nakon kratkog vremena prostor biti topao kao ranije. Nije preporučeno regulisanje temperature prostorije otvaranjem prozora na kip, jer se tako hlade samo plohe otvora i zidovi uz prozor, pa se mogu pojaviti gljivice zbog kondenzovanja vlage.

Dva do tri puta dnevno širom otvorite prozore na nekoliko minuta, dovoljno da se zrak promijeni a da se prostorija ne ohladi.

 

zadovoljna.hr