Od 44 limenke piva napravio aparat koji mu grije cijelu kuću

grijanje od limenki

Informatičar i matematičar iz Paraćina Darko Milićević (39), vjerovali ili ne, od ispijenih limenki piva napravio je solarni panel koji spoljašnju temperaturu vazduha od minus pet, na poseban način, zagrijava na plus 52, koliko taj isti vazduh ima kad uđe u kuću.

Panel je mali jer je u pitanju eksperiment, pa nema dovoljnu snagu da potpuno zagrije sobu, ali Milićević tvrdi da “stvar funkcioniše“, pa eto ideje kako ljubitelji piva ambalažu mogu da iskoriste pametno

“Prošle zime tragao sam na internetu za alternativnim načinima zagrijavanja. Našao sam mnogo različitih ideja, a ova mi je privukla pažnju jer mi se učinila da je prilično jednostavna. Kupio sam ivericu, stiropor za izolaciju, farbu, silikon… Pravio sam pauze, pa je projekat trajao nekoliko mjeseci dok sve nisam skockao kako treba. Pred zimu sam ploču montirao na južni zid kuće jer su tu sunčevi zraci najjači”, priča za Telegraf ovaj kreativni profesor.

solarni panel od limenki

Sistem za grijanje pomoću konzervi funkcioniše tako što hladan vazduh ulazi kroz otvor na panelu, a u dobro izolovanom sistemu zagrijavaju ga u limenkama sunčevi zraci. Vazduh se prirodno kreće naviše i ulazi u kuću kroz izbušen otvor u zidu.

“Krenuo sam sa poslom tako što sam napravio ram od iverice dimenzija metar sa metar. Tako napravljen ram od jednog kvadrata izolovao sam stiroporom od tri centimetara, sve to sam zaštitio crnom folijom i napravio ležista za limenke koje sam, takođe, ofarbao u crno. Tako jače upijaju sunčevu toplotu. Panel ima 11 limenki u četiri reda, dakle, ukupno 44.

Nije skupo jer je od materijala najskuplji pleksiglas za zaštitu. On košta oko 2.500 dinara i stavlja se sa prednje strane da se topao vazduh ne bi gubio iz sistema. U trošak ne računam limenke koje sam ispio, tako da ovaj grijni sistem košta oko 60 evra, bez rada”, svodi računicu Milićević.

grijanje od limenki 2

Ovako mala ploča ne može kuću sama da zagrije, ali za dogrijavanje znači.

“Izvršio sam mjerenje 31. decembra. Tada je temperatura napolju bila minus pet, a u moju dnevnu sobu ulazio je topli vazduh temperature 51,8 stepeni. Mana je što grijanje radi samo kad je dan sunčan”, objašnjava profesor koji ima još pregršt ideja.